Öppnar våffelkaféet Barnes Å

Till midsommar öppnar Lotta Lennartsdotter och sambon Johan Jansson våffelkaféet Barnens Å i Lillån, Harads. Målgruppen är barn upp till tolv år och deras vuxna..

18 juni 2019 08:01

Idéen fick Lotta redan innan hon flyttade upp med familjen till Edeforsbygden. Hon hade sett en liten stuga som var perfekt för ett kafé.

När familjen flytta från Svartlå till Lillån och det fanns en bagarstuga på tomten så gjorde hon slag i saken.

– Det som driver mig är mest barn så det är ett kafé med barnperspektiv. Ofta när man går på kafé med barn så blir det en passiv stund för barnen. Jag som tycker om att göra aktiviteter för barn och tänker att det skulle vara fint att ha ett kafé så besöket blir en aktiv stund, säger Lotta Lennartsdotter.

Deras kafé är en kombination där man kan sitta ned och fika och även göra saker runt i kring. Hon har ett Emil- och Ida-tema och har låtit sy upp förkläden och Emil-skjortor som kafégästerna kommer kunna låna. Själv kommer hon vara klädd som mamma Alma.

– Jag vill att man ska kunna leka förr-i- tiden. Jag älskade det när jag var liten.

Förutom att det ska finnas leksaker som triggar fantasin hur det var förr ska det finnas saker som väcker nyfiken på vad som finns runt omkring oss – blommor och insekter. Det enda hon köpt nytt är håvar och små burkar så att man kan fånga fjärilar och studera insekter genom förstoringsglas. Allt annat är återbruk, allt såsom porslin, dukar och tyget i kläderma.

– Det ska inte vara några förbrukningsvaror, säger Lotta Lennartsdotter.

Hon har också gjort ett hotell där barnen kommer få checka in föräldrarnas mobiltelefoner i små sängar.

Lotta Lennartsdotter har bestämt öppettiderna juli månad ut, men sedan får gensvaret avgöra när det ska vara öppet.

– Det här är ett kafé som kommer att växa fram. Vi kommer utveckla det under sommaren. Jag vill ta fasta på vad barnen tycker är roligt och gå åt det hållet.

Från början var idén att ha ett sommarkafé, men Lotta Lennartsdotter har ändrat sig och har tänkt att det ska vara öppet året runt, men inte varje dag. Det blir mer ett helgkafé dit man även kan komma vintertid och åka skidor och prova att gå med snöskor. Men det blir inte ett skoterkafé.

Hon har fått marknadsföringsstöd av Bodens kommun och har även sökt pengar från region Norrbotten, men har ännu inte fått svar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lena Tegström