"Nu måste vi börja leva på resterna"

Det är omöjligt, ogörligt, ogenomförbart, otänkbart att få Elin Johansson att säga att det är svårt att vara klimatvänlig och planeträddare. Punkt, slut.

Vi måste ta hand om planeten, säger Elin Johansson och kramar  minnesmärket över Piteås välkända jordenruntresenär Daniel Solander.

Vi måste ta hand om planeten, säger Elin Johansson och kramar minnesmärket över Piteås välkända jordenruntresenär Daniel Solander.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Öjebyn2018-12-11 06:00

Inte ens det så vanliga argumentet om tidsbrist håller.

– Det finns en amerikansk undersökning som visar att amerikanska medelklasskvinnor tillbringar 300 timmar per år med att shoppa. Sverige är inte identiskt med USA, men visst kan man hitta tid att planera lite mer.

Elin Johansson är natur- och kulturguide i Piteå och professionell tomtemor. I dag tisdag, medverkar hon vid ett Studieförbundet Vuxenskolans evenemang på hotell Clarion i Luleå och ger tips för en hållbar jul. Hon är nämligen övertygad om att vi kan fira jul, överflödets helg, på sätt som är mer miljövänliga och klimatsmarta och samtidigt känna det som är fint med den här tiden på året.

– Nu är köpfesten över! Nu måste vi börja leva på resterna

Det är Elin Johanssons budskap. Men hon värjer sig mot att detta med rester skulle vara trist och tråkigt.

– Om någon exempelvis önskat sig en klocka i julklapp, kolla på nätet om det inte finns en begagnad modell som passar. Det är mycket möjligt att du hittar en både bättre och billigare.

Just de senaste åren har alltfler börjat känna om inte dåligt samvete, så i alla fall ett eller några sting i hjärtat för hur illa vi utnyttjar planetens allt mer sinande resurser. Ofta är det just vid överdådets helger, som jul, som vi åtminstone börjar fundera över vad vi gör.

– Om några hundra år kommer vi att ha insett att tiden från industrialiseringens början och fram till nu var en avart, ett undantagstillstånd. Vi måste leva på ett annat sätt.

Elin Johansson är dock övertygad om att mänskligheten kommer att klara omställningen.

– Går det inte fullständigt åt skogen militärt, så kommer vi att överleva.

Men vi måste se möjligheterna och vi måste besinna oss.

– Varför köper många lutfisk när nästan ingen i familjen gillar lutfisk, bara för att det är tradition? Varför äter vi över huvud taget ål, en fisk som är på randen till utrotning? Ål är verkligen typexemplet på något som kostar mer än det smakar.

– En del småsaker är så lätt att göra. Riktiga stearinljus är mycket bättre för miljön och inte mycket dyrare. Eldar du så mycket ljus under året att skillnaden blir kännbar, kan man fundera på om det är dags att blåsa ut lite oftare. Det vi gör 365 dagar om året spelar i slutändan mycket större roll är det vi gör på julafton.

Ändå är Elin Johansson inte en sådan som tycker att vi ska späka oss och lida för att kompensera. Hon vindar lite med ögonen när hon hör om den stora naturorganisationen som vill få oss att fundera över om vi inte kan återanvända vår avbarrade gran. Kanske snickra en spagettislev eller en vant-tork av råvaran? Hur gör man ens en spagettislev av en bedagad julgran?

– Jag tror jag förstår hur de menar. Man gör som man gjorde vispar förr, tar en bit ganska högt upp, just under en grenkrans, och barkar av. Den kan man nog fiska upp spagetti med också.

Men Elin Johansson kommer nog inte att snickra sig en spagettislev innan hon skickar granen till förbränning. Om man nu ska ha julgran, för resten?

– Min treåring har fått upp ögonen för det där med jul. Han vill ha en julgran klädd med julkulor... och en gul hatt.

– Jag har gott om julkulor, men ingen gul hatt. Det får jag nog söka upp på någon begagnatbutik. Där finns dessutom alltid tokigt mycket billigt pynt! Sedan kan man fundera om man vill ha en dansk ädelgran från en granåker, när det går att gallra en trevlig liten adventsgran under någon kraftledning lokalt... med markägarens tillstånd, givetvis.

– Köper du din gran i handeln kan du vara lite extra snäll och satsa på ”fulgran”. Släpp in den där fula granen som annars skulle bli osåld in i stugvärmen och minska svinnet på så vis. Fulgranen ger en något att skratta åt ända till tjugondan och pyntet får verkligen skina i stället!

– Lite sorgligt är det alltid att bära in ett helt träd, så jag brukar kalla granen årets största snittblomma – faktiskt den enda jag köper.

Det finns ändå vissa saker som Elin Johansson inte kan tänka sig att avstå från i juletid.

– Familjen. Adventsstjärnan i köksfönstret. Karl Bertil Jonssons julafton på TV. Och jag läser ”Granen” av Tove Jansson för mig själv.

Matmässigt avstår hon inte från en skinksmörgås med senap och äppelmos. Och sillsallad. Ett helvegetariskt julbord känns inte aktuellt för just henne, då skär hon hellre ner på köttet under resten av året.

– Människan måste få vara människa – om än lågkonsument.

Julens eviga fråga – Hur kan jag hjälpa planeten? Så sorterar du julsoporna

Måste jag enbart köpa nya julklappar? En begagnad servis kan vara lika vacker som en ny

Mjuka klappar? Gå till second hand. Där har du i bästa fall råd att lyxa till det lite.

Ny mobiltelefon? Elektronik är mycket krävande ur hållbarhetsperspektiv. Använd din telefon längre, den duger kanske bra.

Mycket matsvinn? Vi köper automatiskt mycket, men hur mycket behöver vi? Behöver vi julmat som ingen gillar, bara för att den brukar stå på bordet.

Skippa pepparkakor gjorda på palmolja. Flera fabrikanter väljer numera annat fett i pepparkaksdegen.

Behöver du julpapper? I skåpen finns förmodligen julgardiner som du aldrig skulle hänga upp, men som kan passa som omslag – som dessutom kan återanvändas. Ett alternativ är vanligt tidningspapper.

Julklappspappret. Omslagspapper, kartong och wellpapp ska ligga i behållaren för pappersförpackningar, alltså inte i insamlingen för tidningspapper

Julsnören. Lägg i brännbart. Där kan de bli en källa till fjärrvärmen.

Värmeljus. Pilla loss ljusvekeshållaren från aluminiumformen. Då klarar sorteringsmaskinerna att skilja på järn och aluminium.

Granen kan skickas till fjärrvärmeverket. En del kommuner har särskilda insamlingsställen för avbarrade julgranar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om