I Öjebyns industriområde håller en av världens största markstationer på att växa fram. Det handlar om en investering på 100-tals miljoner kronor i en anläggning som blir världsledande i att hantera satellitdata.
Företaget Arctic Space grundades så sent som augusti 2019 av tre före detta LTU-studenter; Sandra Nilsson, sambon Benjamin Fischer och Felix Hessinger. Senare anslöt Fredrik Schäder till ägarkonstellationen samt Göran Carlson med Carlson Invest som företagets förste investerare.
Expansionen har gått svindlande snabbt. 2020 var företagets omsättning 806 000 kronor. Ifjol blev den 4,6 miljoner kronor.
– I år räknar vi med att passera 40 miljoner kronor, uppskattar Benjamin Fischer.
Redan 2021 signerade företaget sin första affär med en stor internationell kund, Viasat Inc. Det avtalet gjorde så att marknaden fick upp ögonen för Piteåföretaget som nu, två år senare, har landat en mångmiljonaffär med det globala satellitföretaget OneWeb. I ett enda slag kommer anläggningen i Öjebyn att utvecklas till ett privatägt rymdcenter.
Det pågår markarbeten i industrifastigheten. Det ska byggas "en skogsdunge" med vita cirkelformade antenner. Affären med OneWeb omfattar totalt 24 antenner med en option på ytterligare tre. Ägarkvartetten vill inte nämna några summor ur avtalet.
Samarbetet med världens första klimatpositiva datacenter, EcoDataCenter i grannfastigheten, ger företaget en unik konkurrensfördel.
– Det skapar möjligheter att kraftigt minska koldioxidavtrycket och minimera fördröjningar i leveransen av data. Det är ett oerhört sällsynt erbjudande på en världsmarknad. Det finns ingen annan som har ett partnerskap med ett datacenter med samma profil som EcoDataCenter, säger Fredrik Schäder.
I dag rör sig tusentals satelliter i en omloppsbana runt jorden och samlar in data. Arctic Space närhet till Polcirkeln innebär att de kan leverera tre gånger längre kommunikationstid med satelliter jämfört med antenner vid ekvatorn.
– Vi har på kort tid blivit en viktig spelare genom att sätta en ny standard för kommunikationslösningar i rymdindustrin, säger Sandra Nilsson.
Från att traditionellt varit en bransch dominerad av statliga rymdorganisationer har på senare år ett antal privata aktörer dykt upp. Den mest kände är Elon Musk som med sitt rymdföretag SpaceX siktar på att kolonisera Mars.
När det gäller satellitkommunikationer har det privatägda företaget från Öjebyn skapat sig ett namn.
Nu hoppas företaget att kunna ta nästa kliv.
– Vi söker finansiering till att bygga ett eget antennsystem som gör det möjligt för oss att erbjuda satellittjänster till ESA (European Space Agency) och EU-kommissionen. Rymdbranschen är inne i en spännande period. Alla verkar vilja skicka raketer till månen, även privata företag. Det vore fantastiskt om vi från Piteå kunde erbjuda internettjänster på månen. Månen är inte alltid synlig från Piteå, men när den är det kan du se mycket av månen. Det är vår framtidsvision, något som vi drömmer om, säger Benjamin Fischer.
Jens Lundström, vd vid Arctic Business, uppskattar att det i dag finns ett 20-tal företag i Norrbotten som har rymden som sitt affärsområde.
– Jag tror att rymden potentiellt kan bli en ny basnäring i norra Sverige. I framtiden kommer vi att ha stor nytta av Esrange, som är något av Norrbottens dolda pärla. Det är många som knappt känner till att den finns. Branschen är förhållandevis liten, men den är under uppbyggnad och mycket snabbt växande. Den allt ökande efterfrågan på positioneringstjänster gör den till en framtidsbransch.