Utgrävningen kommer att ske i början av augusti. Det är utbyggnaden av församlingshemmet som skapar den här möjligheten till nya kunskaper.
Nils Harnesk, chef för kulturmiljöavdelningen, är entusiastisk och påpekar att området inte ligger långt ifrån var strandlinjen fanns under 1600-talet. Det öppnar förhoppningar om att hitta bryggkonstruktioner som kan ha bevarats i marken genom århundraden.
– Området är tämligen orört. Det finns inga träd och det har inte förekommit några markarbeten här. Det gör att vi har förhoppningar om att hitta spår av mänsklig levnad, förklarar Nils Harnesk.
Från församlingshemmet ska en gångväg anläggas som leder förbi bogårdsmuren och in i kyrkogården utanför stenkyrkan. Det öppnar också för en unik möjlighet.
Öjeby kyrka byggdes under samma århundrade som Nederluleå kyrka. Den första etappen stod klar 1425.
– Det kan finnas senmedeltida gravsättningar i området, vilket känns mycket spännande. Dagens analysmetoder kan berätta så mycket mer än vad vetenskapen förmådde förr. Via isotopavsättningar i skelettet kan man se var personen är född och har levt under större delen av sitt liv. Det kan också berätta om personens kosthållning, yrke och sjukdomar.
I sommar kommer utgrävningarna i Silbojokk att återupptas. Det kommer också genomföras inventeringar av fornlämningar i Markbygden, Aitikområdet samt på tre platser i Gammelstads kyrkstad.