Hon har snöat in på växter: "Avkoppling"

Ulrika Bohman har ett stort intresse för trädgårdar, både på jobbet och privat. Hon testar gärna växter som enligt zon-kartan inte hör hemma här. Hon vattnar sällan sina rabatter och säger att hon avskyr ordet ”giftigt” om något i trädgården.

"Det är en stor tomt som lätt kan kännas öde, jag här därför valt att dela in det i olika rum. Här har jag en asiatisk tanke med bland annat lönnar och barr för att få ett lugnt grönt hörn, då är funkia också oumbärliga. Det går att leka mycket med växtsätt och bladstorlekar, berättar Ulrika Bohman.

"Det är en stor tomt som lätt kan kännas öde, jag här därför valt att dela in det i olika rum. Här har jag en asiatisk tanke med bland annat lönnar och barr för att få ett lugnt grönt hörn, då är funkia också oumbärliga. Det går att leka mycket med växtsätt och bladstorlekar, berättar Ulrika Bohman.

Foto: Jeanette Bergström

Öjebyn2018-07-19 14:17

Det ligger lite undanskymt och är lätt att missa, torpet i Öjebyn som varit Ulrika Bohmans sommarstuga sedan 2004. För tio år sedan satte hon spaden i jorden rejält och har nu tio år senare förvandlat tomten till en riktig oas..

– Från början fanns här bara fyra stora björkar, men dem tog jag snabbt ner. Det brukar bli ett projekt varje år. Jag har en inre bild av hur det ska vara, kanske inte exakt vilka växter men formen och uttrycket har jag klart för mig.

Till vardags arbetar Ulrika Bohman som stadsträdgårdsmästare i Piteå vilket innebär att hon har sitt stora intresse även som yrke.

– Det finns både för- och nackdelar med det. På minussidan finns att man aldrig är ledig. På semestrarna åker jag och tittar på parker, det skulle lika gärna kunnat vara en jobbresa. Men fördelen är ju såklart att jag tycker att det är kul och det är många som går till jobbet bara för att tjäna pengar, men jag har ett väldigt bra jobb.

Man brukar prata om inredningsstilar, har du en trädgårdsstil?

– Nej egentligen inte. Men jag brukar säga att jag undviker ”lupp-växter” det vill säga sådant som är väldigt smått. Dels för att jag har stora ytor att fylla men också för att jag vill kunna se växterna. Men vem vet, mot slutet kanske det blir något ”pytte-parti”. Men annars provar jag mig gärna fram, och gärna med växter som normal sett inte ska klara sig på våra breddgrader.

Bland de framgångsrika testen finns bland annat en flikbladig lönn, kermesbär med sina djupröda bär var också en lyckad chansning liksom pimpernöt.

– Ofta kan vedartade växter toppfrysa på vintern när de är unga, men när de blivit lite äldre och förståndigare så klarar de sig bättre. Sedan kan man också fundera på var man lägger ribban för vad som är härdiga växter. För mig är det viktigt att de ska överlever och växer, utan att man måste behöva börja om hela tiden.

Vad har du för tips och råd för den som vill utveckla sin trädgård?

– För det första gör man en trädgård för sig själv både när det gäller form och växter. Åk runt till öppna trädgårdar, hämta inspiration och se vilka växter som klarar sig hos andra. Mycket är inte ens provat så kolla vad som växer bra hos andra, både i privata trädgårdar och i parker. Gå gärna med i Trädgårdsamatörerna som är en bra lärande förening med både föreläsningar och bra medlemstidning.

En annan grundregel tycker Ulrika är att välja några säkra växter som bas, en annan är att välja växter efter den plats där den ska planteras.

– Låt säga att man vill ha en rabatt med rosor men planterar den på norrsidan. Det kommer inte att gå. Men annars kan man gärna prova sig fram med växter som egentligen är anpassade för en högre zon och prova sig fram till en placering där växten trivs som bäst. Jag rekommenderar alltid att man höjer upp blombänkarna, minst 30-40 centimeter. Fördelen är att de tinar fram snabbare på våren, och dräneras bättre. Man kan vinna en zon på det. Speciellt vedartade växter får inte ha det så blött. Ulrika tipsar också om att lägga in en stor sten i rabatten som hjälper till att få upp värmen. En blåsig tomt behöver ett lä-skydd i form av träd eller en häck, vilket också ger ett bättre klimat. Utseendemässigt finns inga rätt eller fel menar Ulrika, däremot kan man behöva flytta på en växt.

– Det kan vara så att växter som i södra Sverige behöver fukt behöver stå mer dränerat hos oss så man får prova sig fram. I dag är det både lättare och svårare att få kunskap i och med sociala medier, men det gäller att vara källkritisk. Ibland får man tänka på alternativ. Boxbom är ju en populär växt att formklippa men fungerar dåligt här. Så om det är klotformen man vill åt är bräckavide eller måbär ett alternativ som man kan forma och är riktig härdig.

Cirka 20 timmar per vecka, lågt räknat, uppskattar Ulrika att hon lägger på sin trädgård.

– En del kan tycka att det är mycket jobb. Och visst är det om man inte är intresserad, men jag tänker inte på det som ett jobb. För mig är det avkoppling att ge mig ut i trädgården.

Intresset har även lett till att hon öppnar upp sin trädgård för allmänheten genom Lands öppen trädgård och arrangemanget Tusen trädgårdar.

– Det är ju kul att kunna inspirera folk. Och man vet ju själv att det är kul att se hur andra löst saker så man vill ju gärna bjuda tillbaka. Det kommer mycket frågor om allt möjligt, många är intresserade.

Själva blomman är av sekundärt intresse, istället föredrar Ulrika att kombinera växter av olika bladtyper, höjd och färger.

– Jag snöar ofta in på olika växter i perioder och scannar av hur jag kan få tag på olika sorter, ofta de som har roliga blad som exempelvis ormbunkar som brunia i olika varianter och lungörter och så blir en bonus om de även blommar.

Även om Ulrika har svårt att peka ut några favoriter i trädgården så stannar hon ändå till vid några när vi tillsammans vandrar runt.

– Vissa saker är det kanske bara jag som uppskattar, som den här tyska lönnen med en fantastisk lila bladundersida, och läser man om den är den nog för zon fyra, men här står den skyddat och är planterad i upphöjd bädd så då fungerar det. En annan favorit är pionen Green Halo. Många tycker den är ful men jag tycker den är frän.

Det finns inga rätt eller fel i en trädgård menar Ulrika utan man får pröva sig fram och ibland hitta alternativ till att få det utseende som man är ute efter. Och att vara rädd för giftiga bär eller växter för barnens eller hundens skull tycker hon är överdrivet.

– Jag hatar begreppet ”giftig”, utan använder hellre ätligt eller inte ätlig. Det finns i dag en hysteri kring giftiga växter, men det är inget stort problem. För vem har sett någon som kastar sig in i en rabatt och börjar tugga på växterna? Det skapar panik i onödan, och ofta är bären så dåliga ändå att man inte äter mer en eller två och kan möjligen bli lite dålig i magen, men värre än så är det ju inte det är ju inte så att man faller död ner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om