Vivi-Ann Sundberg, 55, Piteå, är personlig assistent, hon har en nattjänst. Bredvid det bedriver hon verksamhet på Gästgivargården i Öjebyn. Det började för två och ett halvt år sedan med att hon hyrde in sig hos restaurang Järnspisen som förfogade över huset då – en gammal prostgård från 1722. Vivi-Ann är yogalärare och öppnade en yogastudio i ett rum på övervåningen. I september i fjol fick hon inta hela huset. Det ägs av vänner till henne.
– Att komma hit var som att komma hem. Jag vill göra hela huset till ett hälsans hus, en plats där man när och bär varandra, säger hon.
Nu inrymmer Gästgivargården bland annat hennes och andras yogastudios, en dansstudio, en massör, en naprapat, ekobutik och ett fik för soppluncher och fika med ekologiskt, fairtrade och rawfood som grund.
– Det som erbjuds ska vara rent och näringsrikt och kaffet är så kallat direct trade-kaffe, som importörerna hämtar direkt hos kaffebönder och betalar ordentligt för. Det är kaffe som är ett rent hantverk. Jag tycker själv mycket om att fika men det ska vara justa grejer.
– Vi som finns här är som en enda familj. Andra vänner hjälper mig med att baka bland annat rawfoodfika och tillverka praliner.
Än så länge är det bara under veckosluten som fiket är öppet. Sopplunch är det på fredagar. När vi från NSD hälsar på presenteras en gulaschsoppa gjord på sojafärs, paprika, potatis, palsternacka, krossade tomater, lök med mera. Till den serveras stenugnsbakat bröd.
– Hit kan man komma för att vara med på yoga lika väl som för att ta en kopp te och bara vara. Det är inte alltid vi vill vara i sociala sammanhang. Att vara människa är inte alltid att vara uppåt, säger Vivi-Ann och berättar sedan om kvinnor som kommer och sitter och stickar i flera timmar och andra som pluggar i den rofyllda miljön.
Så gott som allt i huset är återvunnet, bland annat alla möbler, textilier, prynadssaker och porslinet.
– Det är loppisfynd. Häromdagen kom en tant och upptäckte en duk på ett av kaféborden som hon hade broderat. Hon blev så glad. Återvinning är en viktig del i det här. Vi kan inte fortsätta med slit och släng utan vi måste hitta hållbara alternativ i allt för att rädda jorden som vi lever och verkar på.
Hon berättar om sin vision med yogastudion Anam Cara – namnet betyder själsfrände:
– Det ska vara en plats dit man kan komma för att finna lugnet och styrkan. Man ska kunna ta med sig harmoni och balans ut i världen.
Anam Cara har gått in som vänföretag till Action Aid som är en internationell organisation som bekämpar fattigdom.
– Jag ger också månadsdonationer till projektet Girlfriend som hjälper flickor och kvinnor runt världen. Det kommer kort och brev från dem som fått hjälp. Jag har även ett fadderbarn på Sri Lanka och skickar 200 kronor per månad till henne och hennes familj.
Vivi-Ann har lyckats dra nya grupper till sin yoga. Hon berättar om två grupper med enbart män.
– Min man är elektriker och det är en yrkesgrupp med rygg- och knäproblem, och problem med stelhet. Jag har startat ”montörsyoga” för dem. En annan grupp med bara män är ”yogastretch”. Vi har jättekul och har arbetat bort den flumstatus som yogan har haft.
Vivi-Anns dröm är att få sådan snurr på verksamheten här att hon kan ägna sig åt bara den och kunna leva på den.
Till gården hör ytterligare två hus som hon med tiden hoppas kunna fylla med spännande verksamhet.
– Gården bär på en rik historia och andas sådan harmoni. Den kan inte få vara stängd för folk.
Hon vill locka upp duktiga inspiratörer när det gäller hälsa till Norrbotten.
– Nu åker vi alltid söderut för att gå kurser. Jag vill skapa ett retreatcenter och få hit de duktiga lärarna. Vi har en fantastisk natur här och alla andra möjligheter, säger hon och berättar om yinyoga- och meditationsgurun Magdalena Mecweld som kommit till Gästgivargården tre år i rad.
– Hon älskar miljön här och tycker att yogalokalen är den finaste som hon någonsin har arbetat i. Det är ett fantastiskt betyg!