Alice sprider kärlek och lugn

På onsdag var det examen för terapihundar vid rättspsykiatrin i Öjebyn. Chihuahuan Alice är en av dem. Hon sprider kärlek och lugn bland patienterna.

EKIPAGEN. Fem av sju hundekipage vid Psykiatrin länsgemensamt. Från vänser Susanne Nilsson med Lady, Jonas Lindgren med Kibo, Ingegerd Gustavsson med Nova, Gunvor Ajax med Bella och längst fram Karin Lundberg med Alice.

EKIPAGEN. Fem av sju hundekipage vid Psykiatrin länsgemensamt. Från vänser Susanne Nilsson med Lady, Jonas Lindgren med Kibo, Ingegerd Gustavsson med Nova, Gunvor Ajax med Bella och längst fram Karin Lundberg med Alice.

Foto: Kurt Engström

ÖJEBYN2015-03-19 08:00

Det handlar om sju så kallade hundekipage vid Psykiatrin länsgemensamt i Öjebyn. Sju anställda vid kliniken med egna hundar har gått en ettårig terapihundsutbildning med bland andra en humanpsykolog och en hundpsykolog som lärare.

Verksamhetschef Rolf Stenvall berättar att det är de första terapihundarna inom Norrbottens läns landsting.

– Utbildningen har bestått av fältutbildning på ett hundcenter i Bergsviken, teoriavsnitt här på kliniken och en praktisk del under vilken hundekipagen har jobbat med patienter. Att använda terapihundar i vården har visat sig underlätta och öka patientens förståelse för sin situation, behandling och förändringsarbete, säger han.

Kliniken har 53 slutenvårdsplatser och sex vårdlag. Rolf Stenvall berättar om tre uppdrag: Ta emot och vårda dömda. Ge understöd till allmänpsykiatrin när det gäller patienter med extra vårdbehov. Ta emot patienter via häktet som sviktar i sin psykiska hälsa.

Kurator Karin Lundberg är med sin chihuahua Alice ett av hundekipagen som tar examen och får diplom respektive hundben. Vi från NSD får följa med dem till det rum där de arbetar med patienter. Alice ligger i en stol och kryper om patienten vill det över i hans eller hennes knä. Alice tillfredsställer behov av närhet, omtanke och lugn. Patienten kan fokusera på något annat ett tag.

Karin Lundberg påpekar att Alice jobbar här och nu. Hon bryr sig inte om patienternas bakgrunder och förflutna.

– Patienterna blir förvånade över att någon uppmärksammar dem så mycket, att någon är så nära och ser dem. Alice ger dem sin villkorslösa kärlek. Hon dömer inte och hon är rättvis.

Matte är mycket fascinerad över vad Alice förmår.

– En patient med tvångssyndrom när det gäller smuts säger "hår går att ta bort" och tackar ja till att arbeta med Alice.

0920/263025

kerstin.anttila@nsd.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om