Oacceptabelt att försämra den personliga assistensen

27 februari 2018 06:00

Den 16 februari, läckte assistansutredningens kommande förslag ut. Det föreslås att barn under tolv år och äldre över 80 år ska förlora sin assistans, vilket är helt oacceptabelt. Lika förskräckligt är skrivningarna om att de som inte bedöms behöva 20 timmar eller mer per vecka för att äta, klä på sig, gå på toaletten och duscha ska få indragen personlig assistans.

Ingen med assistans ska heller, enligt det läckta förslaget, få umgås med familj och vänner, göra inköp, träna och kanske gå på bio någon gång mer än två timmar om dagen. Något de flesta människor ser som en självklarhet, men den friheten ska alltså inte gälla de som har rätt till personlig assistans i dag. Vilket var den ursprungliga tanken med reformen.

Det Stefan Löfven och Åsa Regnér ständigt säger, att det inte finns på kartan att försämra den personliga assistansen är hyckleri. Utredningen har hela tiden haft instruktioner från regeringen att spara på assistansen vilket nu visar sig i förslaget. Regeringen borde omedelbart ge nya direktiv till assistansutredningen. Eller ännu hellre – tillsätt en ny utredning, börja om från början och gör det tillsammans med oss!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!