Valet: Ett tryggare Sverige räcker inte

I valrörelsen är det bara Liberalerna som drar en lans för EU. Må så vara i blygsam omfattning, men det tyder på ett visst mått av mod – eller kanske skär obetänksamhet – att tala sig varm för Europa, när valet handlar om hur vi vill ha det i Sverige.

Foto:

Nyhetskrönika2018-08-24 05:00

Hejarop på EU brukar inte ge några röster i svenska val. EU-motståndarnas gnöl hörs alltid bättre än förespråkarnas lov. Men volymen på missnöjet mot EU är inte representativt i förhållande till svenska folkets åsikter.

I SCB:s junimätning är 52,4 procent för ett svenskt medlemskap, bara 18,8 är emot. Bland riksdagspartierna förenas SD och V i målet att Sverige ska lämna EU, övriga partier tycker att EU skapar värdefullt samarbete inom en rad områden.

28 medlemsländer ger en betydelsefull gemenskap. Visserligen måste unionen skärpa till sig och bli bättre på mycket, men på 60 år har EU utvecklats till världens största sammanslutning av demokratier. Här har alla – än så länge – rätt att rösta på vad de vill och att kandidera till Europaparlamentet. Det är också bland EU:s medlemsstater vi hittar det högsta valdeltagandet i världen.

När nationalister nu ska vrida opinionen till sin fördel, blir EU den viktigaste måltavlan. Extremhögern laddar sina propagandamaskiner för att förminska och skända den gemensamma, inre marknaden.

Givetvis vädrar de morgonluft när Storbritannien om ett halvår ska lämna gemenskapen. Vid gränsstationerna kan britterna själva sålla vem som får och inte får komma in i landet. Men priset för att ta egen kontroll över immigrationen tycks bli både högt och halsbrytande.

Pundet rasar. Investeringarna sjunker. Exportföretag tappar order. Vissa varor som enkelt kunnat tas in i landet, kommer inte ens att ta sig över Engelska kanalen. Sjukhus larmar om brist på blod. Försäljningen av brittiska bilar sjunker. Ministrar gör strömhopp för att slippa ta ansvar för konsekvenserna.

Brexit har blivit en ångestladdad tanketennis för britterna. Lantbrukare, lärare, sjuksköterskor, ölbryggare, bilarbetare och andra smashar dagligen in nya farhågor som präglas av uppvaknandets grymma insikt.

Men larmsignalerna från United Kingdom biter inte på extremhögern. Därför vill Sverigedemokraterna att Sverige ska lämna EU – trots att det är världens största ekonomi och vår i särklass största exportmarknad. SD-kravet baseras på partiets socialkonservativa och nationalistiska ideologi, bekräftar Jimmie Åkesson i Di.

Det är ingen slump att SD:s partikompisar på andra sidan Öresund kräver att också Danmark ska kliva ur gemenskapen. Det invandrarfientliga regeringspartiet La Lega vill att Italien ska göra detsamma.

EU:s antagonister får även stöd från det reaktionära USA, åtminstone indirekt. President Trump ogillar EU och hans förre chefsstrateg Bannon har startat The Movement, en bedräglig folkrörelse med staben i Bryssel, EU:s hjärta.

Härifrån ska ”rörelsen”, likt djävulens advokat, hävda de europeiska folkens rätt inför vårens val till Europaparlamentet. Målet är att skapa missämja, stoppa internationella samarbeten, fimpa EU och trigga drömmen om nationalstaternas återkomst.

Extremhögern kommer aldrig att ge EU cred för att Europa enats och fått varaktig fred. I stället vill de sabotera möjligheten för Europas länder att fortsätta utvecklas och lösa problem tillsammans.

En majoritet svenskar är positiva till EU, men vi måste alla vara på vår vakt mot populismens vapendragare. Annars kan vi redan om ett par veckor vakna upp i ett land vi aldrig ville ha, i en nation av främlingskap, motvallskäringar och swexitkrämare.

Ett tryggt Sverige som medborgarna kan lita på är nog så viktigt. Men förutsättningen är ett starkt och stabilt Europa.

Fakta:

Berndt Tiberg, 67, är gift med Lilian. Senior kommunikationskonsult i egna bolaget Autumn Leaves. Grundade reklambyrån Partners som bytte namn till Vinter. Medlem i Publicistklubben. Publicerade sitt första alster i Katrineholms-Kuriren 1968.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om