Vädergudarna har blivit tokiga

Så kom sommaren till sist. Eller om det är detta som är den nya hösten. Det är inte så lätt att veta nuförtiden.

Foto:

NYHETSKRÖNIKA2015-08-19 21:36

Ibland brukar jag le lite åt att vi svenskar är så väderfixerade. Det är vårt ständiga samtalsämne. Men i ärlighetens namn är det inte särskilt konstigt.

Det är ju faktiskt ingen ordning på någonting längre.

Vi lever i en tid där nyårsafton kan vara varmare än midsommar och där rekorden står som spön i backen. Det är rekordsnö. Rekordvarmt. Rekordkallt. Rekordregn. Rekordsol. Rekordstormar. Rekordbränder.

Det är liksom extra allt hela tiden och den som eftersträvar normalitet och stabilitet befinner sig helt enkelt i trubbel.

Efter en tämligen bedrövlig sommar, med kyla och litervis av regn, kom äntligen högtrycket och chockvärmen – lagom när nästan alla börjat jobba.

För oss i mediebranschen är det väl bara att tacka och ta emot. För oss är normalläget sällan något att rapportera om. Iskallt, som vi säger.

Rekord är däremot heta nyheter och att Gällivare ser ut att få varmast i landet i dag med nästan 30 grader (vi närmar oss september!) är givetvis värt att rapportera.

Och samtidigt som jag givetvis unnar alla att äntligen få lite äkta sommar (eller om det är den nya hösten) kan jag inte låta bli att fundera på alla dessa fenomen på ett djupare plan, vilket jag knappast är ensam om.

Är alla dessa knäppheter bara en fluktration som är normal om man ser över några hundra år – eller handlar det om något helt annat?

Är det rent av dags att bli orolig samtidigt som vi smetar på solskydd 25 i september och ser älgjakten gå åt helskotta?

Det beror som vanligt helt på vem man frågar. Många ber oss slappna av – men seriösa människor över hela världen hävdar med bestämdhet att de extremiteter vi upplever i själva verket är varningsklockor.

För några månader sedan presenterades bland annat en rapport som SMHI och Energimyndigheten tagit fram på uppdrag av regeringen.

Enligt den rapporten pågår just nu en snabb klimatförändring i Sverige och dessutom pekar allt på att den kommer att bli ännu större i framtiden.

Forskarna pratar om Jordens medeltemperatur och att utsläpp gör att den riskerar att skena. I Sverige riskerar vi kortare vintrar, kraftigt höjd vattennivå vid kusterna, trädgränsen flyttar upp på fjället, vilket äventyrar många arter.

I samband med att rapporten släpptes fick SMHI:s klimatforskare Erik Kjellström frågan om han var orolig.

Hans svar:

– Ja, det är jag. Vi ser stora förändringar redan idag och det händer saker på många håll runtom i världen som är alarmerande. När man ser den sammantagna bilden i rapporten märker man att det är fara på färde

För oss, det vill säga den lilla människan, är det bara att försöka gilla läget och anpassa oss, även om det inte är helt enkelt.

När ska vi ansöka om semester? När är det uteserveringssäsong? Ska affärerna köpa in bordsflätkar eller sydvästmössor? Blir det snö i vinter?

Nyligen avslöjade NSD att sommaren aldrig kom till Tarfala vid Kebnekaise i år. Våren övergick direkt till höst. Deppigt. Men enligt en av mina opålitliga väderappar är det just nu 18 grader där, så vad vet man?

Jo, att vädret är något vi lär fortsätta att ha stormiga diskussioner kring.

Och den dag det regnar gummistövlar kanske vi börjar tro på forskarnas hot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!