Upplagt för blöjstrul

Molly Norström, snart två år, går på Sundets förskola på Porsön. Här har hon just fått nya blöjor. I framtiden ska föräldrarna ta med sig blöjorna till sina barn. FOTO: Göran Ström

Molly Norström, snart två år, går på Sundets förskola på Porsön. Här har hon just fått nya blöjor. I framtiden ska föräldrarna ta med sig blöjorna till sina barn. FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

Nyhetskrönika2009-05-15 06:00
På håll ser Uddens förskolegård ut som ett akvarium. Barnen som leker där liknar neontetror i sina skarpt gula och oranga västar. De är många och det är kul för framtiden att de är så många.
Förskolorna i Luleå har drabbats av nedskärningar. Man har förtätat genom att det numera krävs två barn som är 15 timmar på förskolan på en heltidsplats och att föräldrarna måste betala 12 månader i stället för 11. Dessutom har man minskat pengarna till varje barn med 2 750 kronor.
Nu finns ännu ett förslag om besparing.
För att spara 2,5 miljoner kronor eller 735 kronor per barn i förskolan ska föräldrarna ta med sig egna blöjor till sina barn.
Nåja, kan man ju tycka, det är väl bättre att föräldrarna betalar för blöjorna än att förskolan måste ha ännu större barngrupper eller färre personal.
Men varje extra arbetsuppgift som läggs på förskolepersonalen tar tid och energi från deras arbete med barnen.
Dessutom är det upplagt för strul.

Jag ser framför mig att mamma Ordentlig, som gång efter gång får bidra med blöjor till mamma Slarvigs barn, till sist tappar tålamodet och skäller ut personalen.
Eller den irritation som sprider sig över tjatet för att påminna mamma Tankspridd om att hennes barn inte har några blöjor.
Och hur blir det när personalen måste låna blöjor till något barn, och det barnet bara kan ge tillbaka Billiga blöjan och inte Dyra märket?
På Sundets förskola, på Porsön, har avdelningen Skatan 15 småbarn, 12 av dem är blöjbarn. På Tranan, där barnen är lite äldre, är det 21 barn.
Där har Jessica Norström sina två barn, en på vardera avdelning.
- Kommunen har sparat alldeles för mycket på förskolan, besparingar som drabbar de svagaste. Att föräldrarna ska köpa blöjor blir ännu ett praktiskt problem för personalen, säger hon.

Hon tar upp Cooparena-bygget och det är fjärde gången denna förmiddag jag hör det. Det är verkligen något som retar folk, hur kan Luleå kommun bygga vip-loger i en sportarena och samtidigt inte ha pengar till barnen och de äldre?
- Den där skylten retar mig: "Luleå kommun utvecklar Coop arena". En kommun ska se till att basverksamheten fungerar först. Det är barnen som ska ta över en dag, säger Eira Hutha, förskollärare vid Uddens förskola i Porsön.
För en herrans massa år sedan när jag arbetade som fotograf var jag till Piteå med uppdrag att fotografera kokerskor som beslutat sig för att strejka. Jag kommer inte ihåg varför, men de var väldigt upprörda över något. Nästa dag skulle de inte gå till jobbet!
När jag kom in i köket var dagens arbete klart och undanstädat. Men kokerskan stod ändå och stekte fläsk.
Jag frågade förstås varför och fick svaret:
- Jag kan inte låta paltfäsket förstöras.
Oavsett neddragningar och påbud så fungerar förskolan bra och föräldrar i Luleå är nöjda med barnomsorgen. En del av förskollärarna jag talat med skrattar när vi pratar om det nya blöjpåbudet.
- Vi får mer och mer arbete som tar tid från barnen. Men, vi får väl springa lite fortare, säger en av fröknarna.

Personalen i förskolan har varit med förr.
Kvinnorna, och några män, som tar hand om barnen, de äldre och sjuka, är luttrade. Det är inte mycket de inte klarar. Vad som än händer står de där, torkar snor och steker fläsk.
Ombyggnationerna av Coop arena kostar 185 miljoner. Den ökade kostnaden som skattebetalarna får i och med byggnationerna och kommunens avtal med Luleå hockey är 16 miljoner per år.
Många blöjor blir det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!