Nu är det dags att vakna

Ursula Winbjörk och Anna-Lena Nilsson startade Hundnattvandrarna i vintras. Nu hoppas de på ett Gällivareupprop för ett större engagemang bland föräldrar.
FOTO: KATARINA MOSESSON

Ursula Winbjörk och Anna-Lena Nilsson startade Hundnattvandrarna i vintras. Nu hoppas de på ett Gällivareupprop för ett större engagemang bland föräldrar. FOTO: KATARINA MOSESSON

Foto: Katarina Mosesson

Nyhetskrönika2009-04-22 06:00
Det ligger nära till hands att ropa på socialen, skolan och förstärkt polis. Och visst behövs samordnade insatser från samhället, men det är trots allt vi föräldrar som har det yttersta ansvaret för våra barn.
Föräldrarna Anna-Lena Nilsson och Ursula Winbjörk tycker att dags är att vakna nu.
Därför startar de härmed Gällivareuppropet.
- Det är fruktansvärt att det ska gå så långt att unga människor måste mista livet. Men vi kan inte längre sitta och tycka att kommun och samhälle ska göra något. Det är ju vi själva som är samhället, säger Ursula Winbjörk.

En ung kvinnas för tidiga död i Piteå gav upphov till en rörelse mot mäns våld mot kvinnor som fick nationellt genomslag, det så kallade Piteåuppropet.
Anna-Lena Nilsson och Ursula Winbjörk vill att helgens händelser i Malmberget ska leda till ett liknande uppvaknande.
Det ska understrykas att ingen är ute efter att skuldbelägga de drabbades familjer. Det är också fortfarande mycket som är oklart om vad som ligger bakom den tragiska händelsen i Malmberget då två unga människor dog och utgången för en tredje fortfarande är oviss.
Händelsen visar kanske framför allt att ingen är turfri även om man är skötsam och kommer från ordnade hemförhållanden. Man kan råka illa ut bara genom att ha otur och möjligen vara oförsiktig.

Men problemet med alkohol och droger är mer utbrett än många tror eller vill tro. Anna-Lena Nilsson och Ursula Winbjörk anser att det behövs en uppryckning när det gäller engagemanget för våra ungdomar.
Det verkar nämligen vara lite si och så med den saken.
I vintras startade de Hundnattvandrarna som skulle vara ett enkelt och lättsamt sätt för föräldrar och andra att ta sig ut på stadens gator och torg särskilt utvalda helger. Att det behövs fler vuxna på stan på helgkvällarna behövde de knappast argumentera för.
Nu sitter de ofta ensamma i sin lokal trots att den ligger centralt och tillgängligt i Gällivare, och trots att de får sponsrat fika från bageriet i Puoltikasvaara.
- Ändå skulle det behövas så lite. Det skulle räcka väldigt långt om alla föräldrar var ute en enda fredagskväll om året. Det går inte att alltid vara där det händer något, men om man är på stan gör det inte fullt lika enkelt för barnen att vara fulla, säger Ursula Winbjörk.

Ungdomarna lyser däremot inte det minsta med sin frånvaro på helgkvällarna. Enligt Anna-Lena Nilsson är det inte ovanligt att så unga människor som tolvåringar är påtagligt berusade.
- Vad säger det om deras hemförhållanden. Verkar de ha föräldrar som bryr sig, frågar sig Anna-Lena Nilsson.
Problemet med droger är naturligtvis inte specifikt för Gällivare-Malmberget. I grannkommunen Kiruna nystades nyligen en hel härva upp där ecstasy var den dominerande drogen.
Jag satt själv på rättegången och såg helt vanliga ungdomar i moderna frisyrer och dyra märkeskläder svara artigt och välformulerat på åklagarens frågor. Det var så långt från bilden av pundaren eller parkbänksknarkaren som många i min generation tänker sig.
Vi är uppväxta med Kenta, Stoffe och Nationalteatern och har dålig koll på DMX och GHB. Det är mycket som vi behöver omvärdera och lära oss från grunden när det gäller den nya kulturen och de nya drogerna.

Vad utmärker dem, på vilket sätt får de tag i skiten och vilka tecken ska man vara vaksam på om man misstänker att ens eget barn använder dem?
Hur kan man kontrollera vad ungdomarna har för sig på nätet? Har mitt barn hamnat i dåligt sällskap, eller är mitt barn rent av det dåliga sällskapet?
Jag har själv tio år på mig att sätta mig in i allt det där innan mina egna barn når upp till riskåldern, men det är aldrig för tidigt att börja läsa på. Och som Ursula Winbjörk och Anna-Lena Nilsson påpekar måste vårt ansvar som medmänniska sträcka sig utöver föräldraskapet.
Det här är också ett bra läge för polisen, socialen och skolan att gå in med riktade utbildningsinsatser till föräldrar, gärna på alla större orter i Norrbotten där nyheten om Malmbergstragiken har fått genomslag.

Om det redan är gjort, gör det igen. Nu är vi mottagliga.
Det skulle kunna vara ett led i Gällivareuppropet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om