Clas Olsson, där jag själv nästan är mantalsskriven, har också bekymmer. Senaste kvartalet gav visserligen vinst men lönsamheten minskar betänkligt. E-handeln vevar sin lie skoningslöst.
En del går i drickat av andra skäl, men näthandeln verkar ohejdbar. Även i den lysande handelsstaden Luleå släcks lysrör. Nyss plockade en sportbutik ner skylten, sen en skoaffär. Kiruna och Kalix, Kalmar och Kristianstad. Det är samma överallt.
Men är det förvånande? Politiker, handlare och fastighetsägare har all anledning att vara på tå. Den enes död, den andres bröd.
Luleå tänker mota Olle i grind med ett levande och hållbart centrum för att bli årets stadskärna. Välmående handlare sida vid sida med dito kedjebutiker och näringsställen. En god föresats, även om svårighetsgraden kan jämföras med en kvintupel i konståkning.
Det ligger i korten att nya trender och beteenden tar över utvecklingen. Så har det alltid varit. Isblock ersätts av frysboxar, krångliga räknesnurror av miniräknare, väggfasta telefoner av mobiler.
För 50 år sen var nästan allt vi handlade tillverkat i Sverige. Nu är samma saker ihopskruvade i Asien, där Alibaba är bäst i e-klassen. Störst i världen är Amazon. Den som sparat sina Amazonaktier från första handelsdagen, kan skriva Svinrik på visitkortet. Kursen är i dag typ 1 500 gånger högre.
Bokhandeln är nätaffärernas prototyp. Mer än hälften av alla böcker säljs över nätet. Mode, sport, bygg och apotek är inne på samma förändringsspår. E-handelns genombrott, och butikernas sammanbrott, kommer när vi ratar livsmedelsaffären och köper maten på nätet, menar oraklen som målar fan på väggen.
Men var sitter den digitala handelns motor? Särskilt fort går det ju inte att handla på nätet. Att söksurfa efter konservöppnare, golfskor och hopfällbara gångstavar tar minst lika lång tid som att leta på stan. Och ligger nätbutiken i Kina så måste man ofta ligga ute med pengarna flera månader innan varan kommer.
Som konsumenter tycks vi älska detta motsägelsefulla köpbeteende. Om en butik på stan skulle slira med leveransen månadsvis, skulle vi aldrig sätta vår fot där igen. Men på nätet är vi fördragsamma och korkade återfallsförbrytare.
7 av 10 handlar på internet. Ung som gammal, fattig som rik, alla är vi lika lättmanipulerade. I transparensens tidevarv inbillar vi oss, att vi har större konsumentmakt än vi i själva verket har. Den faktiska makten har de som skriver nätbutikernas algoritmer och bestämmer vilka produkter vi ska läskas av.
Svensk Handel menar att omvälvande förändringar står för butiksdörren. Affärsinnehavarna måste finnas där kunderna finns, troligen på flera ställen samtidigt. Big data, maskininlärning och ai är några av omställningens många ingredienser. Men orkar de lokala handlarna stå upp mot e-jättarnas monumentala marknadsdominans?
Ja, kanske ändå. Ortens köpmän har en ofta underskattad konkurrensfördel: Lokal förankring. Liemannen tappar sugen av butiksidkare som har kassaskåpet proppfullt med upparbetat förtroendekapital.
Osökt tänker jag på Seth Engströms i Överkalix, en sekelgammal symbol för den lokala butiksöverlevaren med närvaro och blick för kunden. Här kan man lita på både köpråd och kvalitet, utan några pockande krämare.
Varan slås omsorgsfullt in av handlaren in persona och levereras live, direkt över disk. Inte som ett månadsgammalt, illaluktande postpaket från andra sidan jordklotet.