Fattigpensionär satte igång debatten

Vickandes fram och tillbaka i en gungstol på en veranda vid havet och en tveklös lukt av tång och salt. Det är min drömbild av tillvaron som pensionär.

ENGAGERAR. Sverige får allt fler fattigpensionärer, ett ämne som engagerar.

ENGAGERAR. Sverige får allt fler fattigpensionärer, ett ämne som engagerar.

Foto: Pär Bäckström

NYHETSKRÖNIKA2016-12-09 06:00

Åldern är bara en siffra, heter det. Min siffra är 33 och det betyder att jag med dagens system har 32 år kvar till pension. Det är svårt att avgöra om det är det en evighet eller om det faktiskt är rätt snart? Frågar jag en 75-åring blir nog svaret att det går fort.

Veckans kioskvältare var en insändare med rubriken ”Hur leva på 4 847 kronor per månad?” som handlar om att gå i pension. Insändaren var egentligen ett brev som signaturen ”Brustet hjärta” skickat till statsminister Stefan Löfven. Frågan löd hur en människa som jobbat hela livet ska klara sig på en sådan låg pension? Det är oklart om den uppgivna frågeställningen nått fram till statsministern och huruvida den kommer att besvaras. Men insändaren blev en av de mest lästa artiklarna på NSD.se de senaste 30 dagarna - alla kategorier.

Man kan roa sig med att titta i tabeller på Statistiska centralbyråns hemsida. Om jag tittar på min egen ålderskategori 25-34 år, så har den gruppen krympt i Norrbotten över tid. I procent utgjorde vi 12,16 av länets befolkning år 2000 för att år 2015 ligga på 11,61 procent. Det ser lite annorlunda ut för gruppen 65+. Där var siffran 17,92 procent år 2000 men 23,18 procent 2015. Andelen äldre har ökat, medan unga vuxna snarare gått bakåt totalt sett. En annan siffra är att var tionde pensionär i dag lever med låg ekonomisk standard. Vi får allt fler fattigpensionärer och en förklaring till det är reglerna kring bostadstillägg och skatter.

”Om regering och riksdag låter alla regler vara som de är nu och om inkomsterna växer, kommer antalet personer som är under gränsen för låg ekonomisk standard att öka”, sade Ole Settergren, analys på Pensionsmyndigheten i en intervju med SVT Nyheter i maj.

Stigande medelålder sätter pensionssystem på prov. Tidningen Dagens industri skrev i november i år om en årlig studie som genomförs av konsultföretaget Mercer, som pekade på att det svenska pensionssystemet är robust men inte i toppskick. Vi hamnar bakom Danmark och Finland i placeringar. I den studien sägs lösningen vara att länderna måste göra något för att hantera den åldrande befolkningen.

En annan slutsats som dras är att det är upp till var och en av oss.

”Sveriges framtida pensionärer måste ha tillräckliga tillgångar för att försörja sig själva, i stället för att förlita sig på den arbetande befolkningen eller hoppas på att kunna arbeta längre för att finansiera sin pension”, säger Alexandra Bateman på Mercer Sverige till Dagens industri.

Genom livet går vi. Vi leker, upptäcker, stångas, skolas, drömmer, kämpar, utvecklas och arbetar. Jag vet mycket lite om hur det är att vara 65 år och se tillbaka på ett arbetsliv. Men att få knappa 5 000 i handen kan inte vara annat än en besvikelse oavsett vad man arbetat med.

Tre andra saker som hände i veckan...

Grannen hade fest

Finland firade 99 år av självständighet i veckan som gick och NSD var på plats på Edeforsgatan där dagen firades med fackeltåg. Jag ägnade en stund den kvällen åt att läsa artiklar om grannlandet, och kom fram till att Finland för mig är nog lite vad Norrland är för en Stockholmare. Nära, men på tok för outforskat. För övrigt påmindes jag om min dröm att en dag lära mig det finska språket.

Världsarven hade fest

Laponia och Gammelstads kyrkby firade 20 år som världsarv. Två platser som alltså anses vara omistliga för mänskligheten och därför är uppsatta på Unescos lista. Något firande hanns inte med från min sida, men därmot blev det ett besök på julmarknaden på Hägnan förra helgen. Snö, marschaller och nordsvenskar med rimfrost i manen. Väl värt ett besök.

Jokkmokkarna hade pizzafest

Pizzerian i Jokkmokk fylldes med folk som slöt upp för att visa sitt stöd till utvisningshotade Daniar Mohammed. "Det finns inga ord. De är guld värda. De är underbara människor - kärlek och respekt till dem", sade Daniar Mohammed till NSD. Den 25 november kom beslutet att han ska utvisas på grund av en lönemiss på 460 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om