Dags att ryta till mot buset

Efter helgens händelser i byn tycker Magnus Johansson och Ingemar Niemi i Vittangi skoterklubb att det är dags att ryta till om skoterbuset.FOTO: HANS STERNLUND

Efter helgens händelser i byn tycker Magnus Johansson och Ingemar Niemi i Vittangi skoterklubb att det är dags att ryta till om skoterbuset.FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

Nyhetskrönika2009-01-14 06:00
Minst två rådjur fick sätta livet till och en brevlådesamling förvandlades till kaffeved. Det är ännu ett resultat av skoterbusarnas framfart.
Händelsen inträffade i Vittangi tidigt i lördags morse, men scenen hade kunnat vara vilken by, turistort eller stugområde i Norrbotten som helst.
Tyvärr verkar skoterkörning och fest höra ihop i vår kultur. Efter några öl sladdas det friskt på bygatorna, eller också passar man på att testa maxfarten på älven.
Den här gången var det rådjur och brevlådor som råkade illa ut, nästa gång kanske det är föraren själv eller - ännu värre - någon annan.
Innan jag fortsätter med pekpinnarna ska jag bara slå fast att det här inte är ett beteende som bara är typiskt för landsbygden.

Så sent som i tisdags rapporterade vi om buskörningen i Kåbdalis där tillresta kustbor misstänkts vara skurkarna. Buset med norska skotrar i Riksgränsen har varit en följetong de senaste vintrarna.
Jag vet inte bakgrunden till det som hände i Vittangi och den kanske aldrig kommer att klarläggas. Polisen påträffade ett dött och ett svårt skadat rådjur nära ett skoterspår, men har inte inlett någon utredning eftersom man har inte kunnat styrka att det har begåtts något brott.
Däremot talar ögonvittnen om en ganska så vild körning inne i Vittangi där en skoterförare fick väja för en personbil och i stället kapade ställningen till en brevlådesamling.
Människor som jag har pratat med i Vittangi kopplar i alla fall i hop de två händelserna med en ungdomsfest i byn i fredags kväll.

På restaurang Glada Oxen var rådjuren det man pratade om över blodpaltarna i går och det svors en hel del över ungdomarnas framfart. Eller som någon uttryckte det.
- Ett kok stryk skulle de ha.
Men kanske behöver även vi oldtimers en smäll där bak. Hur beter vi oss? Agerar vi som de föredömen vi borde vara?
Under 2008 dog 18 personer i skoterolyckor. Två av tre var berusade och - nu kommer det intressanta - de flesta är i medelåldern eller äldre.
Barnen gör som vi gör och inte som vi säger. Det är sedan gammalt känt.
Allt kan egentligen kokas ned i en enda fråga: varför är det socialt accepterat att köra hem med skotern från festen eller bastukvällen med några öl och en jäkel i kroppen när vi aldrig skulle sätta oss i bilen.

Är det så enkelt att risken att åka fast är minimal?
Lage Woutilainen, före detta närpolischef i Kiruna, numera samordnare för fjällräddningen i Norrbotten och inte minst Vittangibo, tror inte att lösningen är fler poliser till landsbygden.
- I Stockholm finns det 4 000 poliser, ändå sker det massor av stölder och inbrott. Här finns det ett stort föräldraansvar. Normerna är att det inte anses så allvarligt att köra skoter i fyllan. Vad det beror på vet jag inte, men förödande är det, säger han.

Föräldraansvar är också ett av de första ord som Ingemar Niemi och Magnus Johansson i Vittangi skoterförening använder. Efter helgens händelser tycker de att det är dags att ryta till om buskörningen.
- Problemet är att ingen förälder verkar tro att ens eget barn gör något olagligt. Eller också blundar de för det. Men alla vuxna har ett ansvar. Vad ger det för signaler om farfar sätter sig i bilen och kör utan körkort, säger Ingemar Niemi.
Klubben har mellan 200-300 medlemmar i en by där det bor omkring 800 personer. Det säger en del om snöskoterns betydelse bland Vittangiborna.
Ingemar Niemi och Magnus Johansson befarar att skoterbuset kan få konsekvenser för dem som använder skotern som det är tänkt, för att ta sig ut i naturen. Eller rent av behöver den i sitt arbete.
- Risken är att det blir fler begränsningar och regleringar som går ut över alla som kör skoter.

De framhåller att det ändå är petitesser jämfört med ett förstö rt eller släckt människoliv.
Ingemar Niemi säger att han hade hoppats att den tragiska olyckan i Parkalompolo för två år sedan skulle bli en tankeställare för fler i Vittangi.
- Men så verkar det inte ha blivit. Det kanske måste hända något riktigt tråkigt på närmare håll, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om