Boden tar hem spelet

Varje dag redovisar Stim svensk musik som säljer bra utomlands. Häromdan var det blågult på nio topplistor runt om i världen.

Spel är ingen fluga, skriver nyhetskrönikören Berndt Tiberg. "I alla tider har människan roat sig med kottar dockor och mekaniska prylar". Men är Norrbotten med på tåget?

Spel är ingen fluga, skriver nyhetskrönikören Berndt Tiberg. "I alla tider har människan roat sig med kottar dockor och mekaniska prylar". Men är Norrbotten med på tåget?

Foto: Maria Ekman

Nyhetskrönika2018-06-01 06:30

Det svenska musikundret, som Abba waterloade igång, är fortfarande big business. Men våra lovsånger handlar numera om ett annat mirakel.

Sverige har blivit en stormakt inom spelutveckling. Efter en trevande start har branschen skjutit iväg som en flipperkula. Åtta positiva resultatår på raken har satt fart på snacket om det svenska spelundret.

Branschen spottar ur sig mängder av spel. Världens största leksaksaffärer torde aldrig ha varit i närheten av dagens enorma utbud. Arkadspel, strategispel, sällskapsspel, sportspel, pusselspel, virtual reality. Påhittigheten är på gränsen till gränslös.

Som konsumenter kastar vi oss in i ett kretslopp med ständigt sorglöst lekande. Vi fördriver allt mer tid med spel som Minecraft, Candy Crush, Hitman, Super Mario och Star Wars.

Branschen går som Märklintåget gjorde en gång. Bakom framgångarna märks mastodonter som Mojang och King. Men underifrån kommer unga, entusiastiska småföretag med know-how, driv och kreativitet.

Produkterna blir välkända, men bolagen bakom dem – Dice, Avalanche, Funcom, Paradox – är inte precis några Lill-Babs-kändisar. Än.

Men snart spelar de i samma liga som ABB, H&M, Ericson och Volvo. Ständigt stigande värderingar hintar om en bransch med stor utvecklingskraft. Enligt Di har spelutvecklaren THQ, på First Nordic-listan, större börsvärde än teknikkonsulten ÅF, byggjätten JM och flygbolaget SAS.

Framtiden tycks vara lika ljus som vinstsiffrorna är svarta. Frågan är om det finns nån annan bransch som kan excellera med samma procentuella tillväxt, record och potential?

De norrbottniska spelutvecklarna är rejält på efterkälken. Faktum är att de knappt finns. Däremot har grannlänet redan nischat in sig med en produktiv spelkultur och en radda kvalificerade utbildningar, bl a genom Luleå tekniska universitet. I Skellefteå finns i dag 17 spelutvecklingsbolag, i Umeå 12. Alla sägs gå plus.

Det verkar som om Norrbotten stått på sidan och glott handfallet när de feta spelsparvarna flugit förbi.

Men äntligen börjar det röra på sig. Affärsutvecklaren Mattias Bergqvist på Boden Utveckling berättar att Sunderby folkhögskola dels startat en grundutbildning för gamemakers och dels kör 2-åriga utbildningar inom indiespelutveckling och speldesign för Boden Business Arena i Sävast.

Till hösten startar i Boden dessutom en ny utbildning för spelprogrammerare. På bara ett år mer än fördubblas antalet studenter från 25 till 75. Eleverna utvecklar ett tjugotal spel om året. Ett har redan nått marknaden – i Spanien!

Lekar och spel är ingen fluga. I alla tider har människan roat sig med kottar, dockor och mekaniska prylar. Slagit vad. Löst gåtor. Kastat tärning. Det gjorde man i faraoernas Egypten, antikens Grekland och forntidens Induskultur.

Den stora skillnaden är att leksaker numera inte enbart är förbehållna barnen. Folk i alla åldrar leker för fulla muggar – på bussen, på fiket, på teatern, på gymmet, på jobbet. Vi dödar tristess och skapar lite spänning i den grå stunden. Dessutom fungerar spel som viktiga, pedagogiska hjälpmedel i både skolan och industrin.

Att branschen rotat sig fint söder om länsgränsen är positivt. Men lokalt baserade utbildningar är nödvändiga för drömmen om ett framtida spelutvecklingskluster i Boden, även om det säkert tar några år innan det blir big business.

Men då, om inte förr, kanske alla inser betydelsen av att Boden tog hem spelet till Norrbotten.

Krönikören

Berndt Tiberg, 66, är gift med Lilian. Grundade 1984 reklambyrån Vinter. Företagare och senior kommunikationskonsult. Medlem i Publicistklubben.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om