En förtroendekris – och oppositionsledamöter som strejkar. Utgången? Ingenting verkar bli bättre.
Socialnämnden i Haparanda har under en lång tid haft blödande ekonomi. Som bekant har oppositionens svar varit att skuldbelägga ordföranden Marlene Haara (S). På grund av ett förlorat förtroende har man krävt ordförandens avgång – annars skulle man sluta gå på mötena. Ordföranden sitter kvar – och ledamöterna har slutat gå på sina möten.
Då hoppade ledamöterna av. Men i kommunfullmäktige godkände man inte detta och tvingade kvar oppositionen genom en votering. Men den här konflikten fortsätter. Och den blir inte bättre av nya minussiffror.
När årsredovisningen för 2016 presenterades visas positiva siffror upp för Haparanda stad. Kommunen gjorde ett positivt resultat om 16,8 miljoner kronor, vilket motsvarar 2,8 procent av skatterna och statsbidragen. Men oppositionspolitiker har fastnat för den fortsatt krisande socialnämnden, som trots tilläggsanslag och stora migrationspengar har gått med underskott.
– Vi har fortfarande samma linje, vi tror att det skulle behövas en förändring för att få bukt på den rådande ekonomin, säger Janne Lind (C) som är ledamot i socialnämnden.
– Blaha, blaha, blaha, säger Marléne Haara.
Är det så du känner?
– De har inte kommit med ett enda jäkla förslag. Vad är det vi ska göra? Det enda förslag de har kommit med är att vi ska spara femton miljoner, men var ska vi spara de pengarna? De verkar bara vara på häxjakt igen för att få mig att avgå. Ska det börja nu igen?
2016 års bokslut var inte bra för nämnden. 2017 verkar inte heller bli bra. Nu är prognosen nästan 16 miljoners underskott.
– Vi ser ju att det skenar i väg. När ingenting händer måste vi jobba på ett annat sätt, säger Janne Lind (C).
Hur skulle du själv få bukt på ekonomin?
– Vi måste fatta några tuffa beslut. Nu sitter det i händerna på majoriteten, men vi har ju uppslag som vi har gått igenom. VI måste se över scheman. Men det är inte bara en fråga som löser allt. Det är styrningen, vi måste styra verksamheten på ett bättre sätt.
Marléne Haara (S) menar att schemaläggningen redan ses över.
– Vi har inte fått underlaget till att fatta något beslut ännu. Och här i april kommer utredningen som säger vilket område vi ska börja ta tag i.