Ny varg i Norrbotten: "Väntar svar"

Maskaure sameby har ansökt om skyddsjakt på varg. Inga bevis finns ännu – men länsstyrelsen bedömer att det sannolikt handlar om en varg.

31 oktober 2018 16:08

– Utredningen pågår. Vi måste säkra att det handlar om en varg och i sådana fall om det är en genetiskt viktig individ, säger Elin Kollberg, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Vargen befinner sig sannolikt i södra Norrbottens inland, i södra och västliga delarna av Arjeplogs kommun. Två slagna renar har konstaterats inom Maskaure sameby. Även i Svaipa sameby har slagna renar hittats.

– Det är inga synobservationer som gjorts och det har varit dåliga spårförhållanden. Men vi har kunnat följa spåren en bit och enligt vår naturbevakare så talar det mesta för att det är vargspår, säger Kollberg.

Länsstyrelsen har personal i området som ska säkra ytterligare bevis.

– Vi försöker bland annat ta rätt på hur den rör sig.

Länsstyrelsen har topsat renkadaver och skickat in proverna för DNA-analys.

– Vi väntar svar förhoppningsvis i veckan eller annars i början av nästa vecka.

DNA-proven är viktiga för hur ärendet ska hanteras vidare. Är det en skandinavisk varg kan det bli frågan om skyddsjakt. Är det däremot en genetiskt viktig varg från Ryssland blir det knepigare.

Den situationen uppstod vid den här tiden i fjol då en varg befann sig i Arvidsjaurs kommun.

– Vi försökte styra den söderut med helikopter, bland annat. Och det gick bra. Vargen försvann i alla fall ur området. Vad som hände sedan vet vi inte riktigt, säger Elin Kollberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonny Vikström