Nu ska pyromanligans framtid avgöras

På tisdag startar rättegången mot sex personer i åldrarna 18 till 21 år som misstänks för omfattande skadegörelser i Boden. Åklagaren har ett bra bevisläge då det finns filmer från flera av händelserna.

10 juni 2019 19:45

När polisen grep de nu åtalade personerna tömdes deras mobiltelefoner på information. Där fanns bland annat filmer som visar när och vilka personer som anlägger bränder. När elden tar fart ses ungdomar jubla. Det finns även bilder på personerna som köper bränsle och på misstänkta som häller bensinen på objekten och även på vem som tänder elden.

– Jag kan väl säga så mycket att bevisläget är bra, säger Henrik Wallin.

LÄS MER: "Jublade när elden tog fart"

Enligt åklagaren är en 21-årig huvudman. Han står åtalad för ett fall av mordbrand samt åtta grova skadegörelser. Ytterligare två personer, en 20-årig man och en 18-årig kvinna, har enligt åklagaren deltagit i sex respektive sju åtalspunkter rörande grov skadegörelse. Samtliga tre har suttit häktade sedan den 5 maj.

Det allvarligaste brottet, mordbranden, inträffade den 29 maj 2017. 21-åringen misstänks för att ha tänt eld på en hangar på Hedenbasen inom Bodens kommun. Byggnaden totalförstördes och Fortifikationsverket yrkar på 650 000 kronor i skadestånd. Den tilltalade förnekar brott.

Filmerna är åklagarens bästa bevisning.

– På filmerna ser man hur personerna jublar när elden får fäste i föremålen. Man hör också klart och tydligt på filmen hur en av de misstänkta ropar "jag älskar att elda".

Enligt Henrik Wallin finns det ytterligare bränder som polisen fortsättningsvis utreder. Rättegången väntas pågå i tre dagar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Lundqvist