Grönrandig tiger i topp

Han trodde att det var en riktigt grov röding, men det kom en grönrandig tiger upp ur djupet i Sandträsk.Allan Wonkavaaras abborre på drygt två kilo gick rakt in på förstaplatsen när sista etappen av NSD-fisket avgjordes.Även i gäddklassen blev det tronskifte.

Jättelax i Torne älv. Aleksi Kusmin vann laxklassen med denna 18-kilosbjässe.

Jättelax i Torne älv. Aleksi Kusmin vann laxklassen med denna 18-kilosbjässe.

Foto:

NSD fisket2008-08-28 06:00
Storabborren var naturligtvis inte slumpens skörd. Bodensaren Allan Wonkavaara har stuga i Sandträsk och tillbringar åtskilliga timmar
i båt ute på sjön.
- Jo, nog blir det en hel del fiske. Vi är i stugan i stort sett varje helg. Det finns ett djuphål i sjön där det är 32 meter djupt och jag tror det var ungefär där som abborren högg, berättar han.
En wobbler som drogs bakom båten var receptet, och Wonkavaara kände att det var en stor fisk.
- Först trodde jag faktiskt att det var bottennapp. Sedan kände jag att det var en fisk. Jag fick en röding i fjol på 3,2 kilo och jag trodde det här var något liknande. Men när abborren kom från djupet blev jag nästan chockad. Visst har jag fått stora abborrar tidigare, men aldrig någon som den här.
Sällsynt fångst
Abborrar över två kilo är sällsynta fångster så visst är Allan Wonkavaara värd sin förstaplats.
Insjööringar över sju kilo är inte heller speciellt vanliga, men i Stor-Saivis, mellan Lansjärv och Edefors, verkar det vara bra förutsättning för storöring. Både förstaplatsen (8,0) och andraplatsen (7,15) är fiskar från Stor-Saivis. Och det finns fler...
- Jag vet att det i år fångats fiskar på sju kilo på nät, berättar totalsegraren Henrik Nilsson, Gällivare.
Ramen till håven gick av den där julikvällen, men rekordöringen kom upp i båten ändå.
- Jag trodde vi skulle tappa den, men det gick vägen. Att det var en riktigt stor fisk förstod jag snabbt, den slet ut 40 meter lina direkt efter hugget, berättar Henrik Nilsson, som trollade med nedblyad Rapala-wobbler..
Haparandabon Aleksi Kusmin vet hur det känns när det rasslar ut lina från rullen. Han vinner laxklassen med sin 18-kilosbjässe, tagen i Torne älv i lugnvattnet där Kukkolaforsen slutar. Men det är inte den största laxen som han fångat.
- För 31 år sedan fick jag en lax på 26,5 i Tana älv! Jag har fiskat lax
i 40 år och fiskar i Torne älv minst en gång i veckan.
Fantastiskt fiske i Pite älv
Harrsegraren Tomas Jönsson, Luleå, har skrivit till NSD och berättat om sitt makalösa fiske vid klassiska Heikkaströmmarna i Pite älv en natt i mitten av juli.
Förutom harren som knep förstapriset (1,76 kilo) fick han tre runt 1,5 kilo och Tomas Jönsson beräknar att ett 15-tal vägde 1,1 kilo eller mer och att snittvikten var på 1 kilo.
- Det låter otroligt, men är sant. Det var ett fantastiskt fiske. Jag har heller aldrig varit med om maken till nattsländekläckning som då. Det var nattsländor över allt - till och med bakom mina glasögon!
Tomas Jönsson är en inbiten flugfiskare och verkar vara minst lika frälst i harren som självaste Gunnar Westrin. Han väger och mäter harrarna med störtsa noggrannhet och konstaterar att Westrins harrskala, baserad på vikt och längd, stämmer i nästan 100 procent av fallen!
- Av de uppskattningsvis 200 harrar över 1,1 kilo som jag har fångat de senaste fyra åren har nästan ingen uppvisat någon differens mot harrskalan, säger Jönsson och poängterar att han släpper tillbaka nästan alla fiskar.
Ingrid Gustafsson, Kiruna, vann gäddklassen med en krokodil på 12,4 kilo från Kalix älv fångad den 16 augusti.
Som Storsjöodjuret
- Herregud, det är nog Storsjö-odjuret, utbrast min man när gäddan rusade. Som tur var hade vi laxhåven med oss, berättar Ingrid Gustafsson.
Victor Isaksson, Malmberget, höll undan i rödingklassen med sin 3,4-kilosfisk tagen i en jokk vid Ritsem.
Alla slutsegrare får en fiskekniv med posten.
NSD-fisket är nu avslutat för sommaren. Vi tackar alla som rapporterat in sina fångster och som bidragit med bilder och berättelser. Men NSD:s fiskesajt lever vidare med nyheter, tips, fotografier och NSD:s fiskeexpert Gunnar Westrins krönikor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om