Fågelungar upptäcks med hjälp av ljudinspelningar

Långt in i de norrländskaskogarna gömmer kungsörnen sina bon. Forskare från SLU ska nu hitta fler av örnens bon och ungar.

"Örnar har ofta fler än ett bo och de bygger ibland nya bon som kan vara svåra att hitta, med såna här ljudinspelningar ökar man chansen att hitta dem."

"Örnar har ofta fler än ett bo och de bygger ibland nya bon som kan vara svåra att hitta, med såna här ljudinspelningar ökar man chansen att hitta dem."

Foto: Tom Stromme

Norrland2021-04-05 13:46

Mot början av sommaren ska länsstyrelserna, som varje år, inventera antalet kungsörnsbon och hur många ungar de har. Detta görs för att få en bild av populationen och dess utbredning. Nytt för i år är att forskare från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, ska delta och med hjälp av ljudinspelningar finna fler bon.

– Mikrofonerna ska sättas ut runt omkring områden man vet eller misstänker att kungsörnarna har ett bo. Utrustningen kan spela in under en längre tid och på upptagningarna går det att höra eventuella ljud från ungarna, förklarar Birger Hörnfeldt, professor emeritus vid SLU:s institution för vilt, fisk och miljö.

Han berättar att inspelningar sedan tidigare används för att lyssna på pilgrimsfalk och att han då också kunde höra ljudet av kungsörnar och deras ungar. Hörnfeldt tror att metoden kommer att kunna användas på fler arter i framtiden, exempelvis havsörn.

– Det här är ett hjälpmedel för att kunna få säkrare resultat på häckningsframgång och antal lyckade häckningar. Man observerar fåglarna på håll för att hitta bona och mot sommaren kunna ringmärka ungarna. Örnar har ofta fler än ett bo och de bygger ibland nya bon som kan vara svåra att hitta, med såna här ljudinspelningar ökar man chansen att hitta dem, säger Hönfeldt.

Länsstyrelserna är beroende av inventeringen av kungsörnar och andra djur för att kunna ta hänsyn till dem i beslut om skogsbruk. Kungsörn är idag en rödlistad art enligt SLU Artdatabanken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!