Matbudet såg sig inte för – körde över sjuårig flicka med bilen

Föraren såg inte att den sjuåriga flickan låg på vägen och körde över henne med sin bil. Barnet fastnade under fordonet, släpades med i flera meter och fick skallskador. Nu döms mannen för vållande till kroppsskada.

Den sjuåriga flickan hamnade under mannens bil och fick skallskador vid olyckan. Bilden är från ett annat sammanhang.

Den sjuåriga flickan hamnade under mannens bil och fick skallskador vid olyckan. Bilden är från ett annat sammanhang.

Foto: Johan Nilsson/TT

Norrköping2024-09-26 10:40

Det var en helgeftermiddag förra sommaren som olyckan inträffade utanför en restaurang i Norrköping. En 38-årig man, som arbetar där, skulle köra ut mat till en kund och satte sig i företagsbilen som stod parkerad utanför.

Samtidigt skulle en familj handla på restaurangen och medan mamman beställde lekte den sjuåriga dottern utanför. I samband med det skedde en olycka, där flickan blev överkörd av 38-åringen och släpades med flera meter under hans bil.

Hon fick bland annat en skallbasfraktur, sårskador samt hudavskrapningar och behövde sjukhusvård i en veckas tid.

38-åringen åtalades senare för vållande till kroppsskada, men har nekat till brott. Han säger att han hade god sikt från parkeringsplatsen och att flickan inte befann sig på vägen när han körde ut.

Han tror däremot att flickan kan ha legat precis framför bilen, eftersom fordonet kändes "trögt" redan vid start och att han tolkade det som att något, kanske en kartong, hade fastnat under den. Först när han hade kört några meter såg han i backspegeln att flickan låg på vägen bakom bilen och säger att han då stannade omedelbart och sprang ut till henne.

Flickan säger själv att hon låg ute på vägbanan, ungefär 5–10 meter från där bilen stod parkerad. Det stöds också av ett vittne, som såg flickan före olyckan, hur hon försvann och sedan dök upp under bilen.

Norrköpings tingsrätt menar att flickan har berättat om händelsen på ett "mycket trovärdigt sätt" och att hennes historia stöds av vittnet, men också av bilder från platsen, som visar på släpmärken som stämmer överens med deras uppgifter.

Mannens historia är därmed motbevisad – och bedöms av rätten också som "osannolik".

"(Flickan) befann sig mitt framför bilen, liggandes eller möjligen sittandes, i en liten försänkning. Hon har dock varit fullt synlig, vilket framgår av vittnets uppgifter, och om (föraren) hade varit normalt aktsam och uppmärksam och kontrollerat sin omgivning hade han givetvis sett henne. Han har därmed varit oaktsam och oaktsamheten har orsakat målsäganden kroppsskador som inte är ringa", skriver tingsrätten i domen.

Den 38-årige mannen döms därför för vållande till kroppsskada. Straffet blir till dagsböter på 7 200 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!