Han sitter mitt i stormens öga

Vissa använder kaffesump – andra innandömet på djur. För SMHI handlar det om matematik, fysik och en hel del logik när det ska göras väderprognoser. Men det är inte alltid som vetenskapen rår på naturen.

high-tech. Inne i SMHI:s prognoscentral finns det många olika system som kan ge indikationer om vädret.

high-tech. Inne i SMHI:s prognoscentral finns det många olika system som kan ge indikationer om vädret.

Foto: Kurt Engström

NORRKÖPING2015-07-09 07:00

Passande nog har högsommarvärmen slagit till mot Östergötland när NSD kliver in i den stora tegelbyggnaden som ligger på ett industriområde i utkanten av Norrköping.

Men för meteorologerna på SMHI, är det ingen nyhet att det skulle bli ett efterlängtat väderomslag – från det lite gråa och kalla till strålande sol, blå himmel och dryga 20 grader.

Redan ett par dygn tidigare hade de i det stora kontorslandskapet de kallar för prognoscentralen i stort sett full koll på vad som var på väg att hända uppe bland molnen. Här jobbar bland annat meteorologer, hydrologer och oceanografer. Och det är i det här rummet, på en av våningarna i det stora SMHI-huset, som i stort sett alla väderprognoser som når ut till befolkningen i Sverige, men även stora delar av världen, tas fram.

Meteorologen Jonatan Kvernby huserar i en avdelning som heter Samhälle och säkerhet. Han och hans kollegor jobbar med prognoser i många olika format.

– Vi skriver texter och prognoser till vår egen sajt, smhi.se, till vår app, vi läser land- och sjövädret i P1, och det är också vi som också utfärdar olika varningar, förklarar Kvernby.

Det är även Jonatan Kvernby och hans kollegor som ansvarar för en databas som är grunden till prognoser i olika former och kanaler.

Bland annat köper både TV4 och SVT in vädermaterial från SMHI, som sedan kanalernas egna meteorologer lägger en sista hand på.

– Enkelt förklarat är det vi som sammanställer en stor mängd prognosdata, som sedan blir en konsensusprognos, vilket är SMHI:s officiella prognos, förklarar Kvernby.

Avdelningen Samhälle och säkerhet tillhör den del av SMHI som är statligt finansierad. Och uppdraget är oerhört tydligt: Att ta fram prognoser för väder, vind och vatten.

– På den här avdelningen jobbar vi dygnet runt, året runt. Det är ju vi som utfärdar alla varningar, som vi sedan vidareförmedlar till de andra meteorologerna.

Ett par steg bort i kontorslandskapet sitter de så kallade mediemeteorologerna.

Det är personerna som du kanske hör i Sveriges Radio P4, och det är deras prognoser som du läser i tidningarna.

Och mittemot dem, lite åt sydväst skulle man kunna säga, sitter den jourhavande hydrologen, som har koll på hur det ser ut i bland annat älvar och sjöar. Där sitter också oceanograferna som är specialiserade på havets strömmar, isar och vågor.

Alla tre yrkesgrupper har lite olika uppgifter.

– Men allting hänger ändå ihop; meteorologi, hydrologi och oceanografi, förklarar Jonatan Kvernby.

Under i stort sett alla tider har människan sagt sig kunna förutspå väder. Det har gjorts prognoser i kaffesump, i renmagar och på flera andra mer eller mindre suspekta sätt.

Men när det kommer till dagens sätt att beräkna väder handlar det om matematik, fysik, teknik och även lite magkänsla och personlig kunskap.

Bästa sättet att förklara hur man gör en prognos är att dela upp arbetet i tre steg.

4 Insamlandet av observationsdata. Med hjälp av olika källor – allt från mätstationer till satelliter, fartyg bojar och radar – mäter man bland annat lufttryck, temperatur, vindar, fuktighet och molnaktivitet över hela jordklotet.

4 Bearbetning. Med hjälp av oerhört kraftfulla datorer och globala fysikaliska prognosmodeller görs matematiska beräkningar gällande kommande väderskeende.

4 Prognosen färdigställs. Med hjälp av modellerna får meteorologen en färdig råmodell som sedan ska granskas, kanske justeras och sedan presenteras på bästa sätt.

– Här jobbar vi med fyra modeller, säger Jonatan Kvernby, och visar med handen på fyra olika skärmar.

– Vi kan använda temperatur från en, moln från en och så vidare. Vi väljer den som vi tror mest på för dagen, fortsätter han.

Den globala grundmodellen hämtas från ett stort internationellt vädercenter i Storbritannien och kommer två gånger per dygn. Den används mest på längre prognoser, alltså från två dygn och längre.

Sedan har vi tre regionala modeller som är har andra egenskaper och är mer högupplösta. Dessa används på korta prognoser och kommer fyra gånger per dygn.

– Den globala modellen har 16 kilometer mellan beräkningspunkterna, den här regionala modellen har ungefär 2,5 kilometer, säger Kvernby och visar på skärmen

– Det är mycket information att ta del av, och försöka att göra det bästa av.

Han funderar en liten stund och säger sedan:

– Och det blir bara mer och mer data att ta hand om.

För i takt med att tekniken utvecklats har också meteorologernas hjälpmedel blivit fler – och mer förfinade.

– Prognoskvalitén har ökat oerhört mycket jämfört med för 30 år sedan, det går inte ens att jämföra.

Betyder det att det kommer bli ännu bättre prognoser om ytterligare tio år?

– Nja, det hänger inte riktigt ihop. Det kan bli mer detaljerat, visst. Men ju mer detaljerad du är desto större risker tar du. Det betyder inte att den mest detaljerade prognosen är den som stämmer bäst, säger Kvernby.

Och det är ju heller inte alltid prognoserna stämmer, det har nog de allra flesta fått erfara. För en prognos är inte hundra procent fakta. Det är den mest troliga utvecklingen av vädret.

Under den korta tid som går mellan det att den första datan samlats in till det att meteorologen presenterar den färdiga prognosen kan det ha hunnit hända en hel del oförutsedda saker i atmosfären, eller kan det ha blivit ett litet fel någonstans i ekvationen.

– Ett litet fel någonstans kan innebära att allt sticker i väg åt fel håll. Man pratar mycket om sannolikheter. Vissa förstår ju det där med sannolikhet, andra har lite svårare att förstå det, förklarar Jonatan Kvernby.

Det är också därför som SMHI som oftast jobbar med prognoser som inte sträcker sig längre fram än till tio dygn.

– När man har verifierat de längre prognoserna som gjorts har det visat sig att man verkligen ska ta dem med en nypa salt, säger Kvernby och tillägger:

– Man kan ju se vissa tendenser hur det kan komma att bli, men det inte att säga att det kommer vara exakt 30 grader varmt om en månad.

Fakta/Väderspråket

Du har hört det i radio, sett det på TV och läst om det i tidningarna.

Men vad betyder egentligen de olika uttrycken i väderspråket?

Här är svaren:

Sol

Övervägande soligt: Endast kortvarigt döljer sig solen bakom ett moln.

Ganska soligt: En aning mer moln än när solen dominerar, men det går bra att njuta av solen om man vill det.

En del sol/Växlande molnighet; solen går i moln då och då, ungefär 50-50.

En del solchanser: Lite sämre än växlande molnighet, men solen kommer fram då och då.

Soldis: Solen skiner igenom tunna slöjmoln eller genom disig luft.

Moln

Nästan klart: Endast någon molntuss eller molnstrimma på den annars klara himlen.

Halvklart: Molnsjok eller molnflak täcker delar av himlen under en längre tid, högst halva himlen dock. Kan vara upp till någon timme. Resten av himlen är samtidigt klar.

Lätt molnighet: En hel del sol.

Växlande molnighet: På dagen går solen bakom moln då och då. Typisk sommarhimmel med blomkålsliknande stackmoln. I genomsnitt ungefär 50-50 mellan sol och moln. Snabbare variationer än i halvklart.

Lite moln: Högst halva himlen täcks av olika molnsorter. De klara partierna överväger.

Molnigt/Mycket moln: Solen visar sig bara under korta stunder.

Molnen dominerar: En aning längre solstunder än när det är molnigt.

Nästan mulet: Endast någon glugg eller reva i molntäcket.

Mulet: Ett jämngrått eller ännu mörkare täcke över hela himlen.

Mulnande: En molnskärm drar upp över himlen från en viss riktning. På dagen fördunklas solen och försvinner efterhand helt och hållet.

Ökad molnighet/Molnigare: Det blir successivt mer moln. Solen skyms mer och mer av molnen.

Minskad molnighet: Slutresultatet är åtminstone halvklart eller växlande molnighet.

Uppklarnande: Lite moln eller inga moln alls kvar på himlen när processen är klar.

Det spricker upp: Det går från mulet till i bästa fall halvklart.

Regn

Regn: Faller ur ett tjockt molntäcke och håller vanligtvis på några timmar.

Lätt regn - Högst 0,5 mm på en timme. Vått, inte blött.

Något regn - Upp till 1 mm totalt.

Måttligt regn - Upp till 4 mm på en timme.

Kraftigt regn - Mer än 4 mm på en timme.

Rikligt med regn - Mer än 15 mm totalt.

Duggregn: En mängd mycket små droppar. Förekommer främst när vi har gråväder. Ger bara små mängder, någon tiondels mm på en timme.

Åskregn - regn eller skurar i samband med åska inom hörhåll.

Var och hur länge

Lokal regnskur: De flesta lyssnare får uppehåll. I högst 25 % av prognosområdet blir det en skur. Den typiska skuren är lokal till sin karaktär.

Någon regnskur: Alla som lyssnar kan räkna med att få åtminstone en regnskur på sig, eller om vi gör en snäll tolkning, få syn på en skur. Bäst att ta med sig paraplyet!

Regnskurar på många håll: De flesta drabbas av minst en skur, dock inte alla. Minst 25 % av området ska förbli torrt.

Tidvis regn: Det regnar inte hela tiden under prognosens giltighet. Perioder med uppehåll förekommer, men stunderna med regn dominerar.

Ihållande regn: Det håller på ett antal timmar, ibland en hel dag eller natt.

Övergående regn: Det varslar om en förändring. Regnet kommer att upphöra, men sluttiden är flytande.

Skurar och byar

Regnskurar: Faller ur bymoln som utvecklats från upptornade stackmoln. Normalt varar en skur 10-20 minuter och ger följande ungefärliga regnmängder: Lätt regnskur < 1 mm. Regnskur 1-10 mm. Kraftig regnskur > 10 mm.

Skyfall: Mycket kraftig regnskur som ger minst 50 mm på en timme eller minst 1 mm på en minut.

Byar av regn/snö: Byar av snöblandat regn, regn överväger.

Värmeåskväder: Bildas lokalt under eftermiddagen inne över den rejält uppvärmda landbacken.

Avsaknad av nederbörd

Uppehåll: Används när man av övriga formuleringar kan undra om det ska hålla torrt. Till exempel mulet, men uppehåll. Man kan också lägga till ordet uppehåll för att klargöra att idag kommer det absolut inte ett dugg från himlen.

I huvudsak/mest uppehåll: Man kan inte helt utesluta någon mycket lätt skur eller lite regnstänk, men dom allra flesta får inget alls.

Snö

Snöfall: Faller vanligen ur ett tjockt molntäcke och varar normalt några timmar.

Lätt snöfall - Upp till 0,5 cm på en timme.

Måttligt snöfall - Högst 4 cm på en timme.

Kraftigt/ymnigt snöfall - Mer än 4 cm på en timme.

Något snö - Ca 1 cm totalt.

Rikligt med snö - Mer än 15 cm totalt.

Snöbyar: Faller ur bymoln.

Lätt snöby - Blir vitt på marken, men just inget mer.

Snöby - Upp till 5 cm.

Kraftig snöby - Mer än 5 cm.

Snödrev: Snön "lossnar" från marken och driver med vinden.

Snöyra: Det snöar och blåser en hel del. Snön yr omkring i luften och driver på marken.

Snöstorm: Snöfall, kraftig blåst och mycket dålig sikt. Snödrivor blockerar en del vägar. Vinden behöver inte nå ända upp till äkta stormstyrka för att det ska kallas för snöstorm.

Temperatur

Nattfrost: Minusgrader vid marken. Används endast vid barmark under vegetationsperioden.

Markfrost: Minusgrader på marken. Kan användas året runt vid barmark.

Frost: Minusgrader både i luften och på marken.

Högsommarvärme: Dagens högsta temperatur är minst 25°C.

Värmebölja: Det har varit 25 grader varmt eller mer under minst 5 dagar i sträck. För fjällen och norra Lappland är kraven lite lägre; där kallas det för värmebölja även om temperaturen inte varje dag nått riktigt ända upp till 25 grader.

Tropisk natt: Minst 20 grader varmt under hela natten.

Vindar på land

Svag vind: 0,3–3,3 m/s

Måttlig vind: 3,4–79, m/s

Frisk vind: 8,0–13,8 m/s

Hård vind: 13,9–24,4 m/s

Storm: 24,5–32,6 m/s

Orkan: 32,7–

Vindar till havs

Stiltje: 0,0–0,2 m/s

Bris: 0,3–13,8 m/s

Kuling: 13,9–24,4 m/s

Storm: 24,5–32,6 m/s

Orkan: 32,7–

Sikt

Mycket god sikt: mer än 30 km

God sikt: 10 - 30 km

Måttlig sikt: 4 - 10 km

Disigt: 2 - 4 km

Mycket disigt: 1 - 2 km

Dimma: 200 - 1000 m

Tät dimma: 50 - 200 m

Mycket tät dimma: mindre än 50 m

Källa: SMHI

Fakta Så säker är prognosen:

Väderprognosen säger en sak – men hur stämmer den överens med verkligheten?

SMHI gör uppföljningar på sina prognoser för att se vad det blir för träffsäkerhet på den.

Prognosindex är ett medelvärde av olika verfikationsmått för temperatur, nederbörd, molnighet och vind. Det bygger på jämförelser mellan observerat och prognoserat väder. Prognosindexet beräknas för varje dygn och det publicerade värdet är ett medelvärde över ett år.

Här är diffrorna för de senaste åren:

Prognosindex dygn 1 2014 82% 2013 84% 2012 83% Mål 85%

Prognosindex dygn 5 2014 73% 2013 72% 2012 71% Mål 73%

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om