"Vikten är inte viktigast utan att jag orkar mer"

Många tror att hon har genomgått en magoperation. "Men här finns inga ärr", säger Christina Selin.

Många tror att hon har genomgått en magoperation. "Men här finns inga ärr", säger Christina Selin.

Foto: Bengt-Åke Persson

Norrbottens län2010-06-07 06:00
Hon har vägt 160 kilo som mest och känt orken försvinna mer och mer. Så för två år sedan ställde hon sig frågorna: Hur vill jag må? Vad vill jag göra? Vad behöver jag för att må bra?
Svaren på frågorna ledde till en livsstilsförändring. Hon började äta mindre och röra sig mer.
- Mängden mat måste ju anpassas efter aktivitet, säger hon.
Fel sorts mat
Hon hade ätit för mycket och ofta fel sorts mat.
- Nu äter jag frukost, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål. Jag följer tallriksmodellen, inte någon speciell diet, och jag dricker mellan en och en halv och två liter vatten per dag, säger hon.
Hon tog bort den onyttiga maten och småätandet.
Familjen stöttar
- Jag åt för mycket av allt från godis och mackor till frukt och grönt.
Familjen och vännerna har stöttat henne i hennes föresats att ändra sätt att leva och samtidigt accepterat att hon ibland trillat dit och ätit onyttigt. Det ser Christina Selin som en stor del i att hon lyckats så bra.
Mer motion
- När någon ändrar livsstil som jag har gjort så får det människorna i omgivningen att reflektera. De som jag har runt mig har accepterat och respekterar att jag inte äter som förut, att jag till exempel inte tar mer mat och att jag kanske inte vill dricka vin. De säger inte "du kan väl ta lite till". De accepterar ett nej, säger hon.
Det mindre och nyttigare matintaget har hon kompletterat med mer motion.
- Jag har promenerat, gått på gym, simmat och åkt skidor. Mest promenerat, jag började med korta sträckor, säger hon.
Kläderna har blivit för stora hela tiden. När Christina Selin nu tittar på vissa gamla plagg så kan hon inte fatta att hon har varit så stor. Hon har för omgivningen beklagat att vackra kläder har blivit oanvändbara.
- Men då har de bett mig tänka på allt fint nytt som jag kan köpa i stället. Det är bara det att det blir dyrt. Jag har fem flyttkartonger fyllda med fina kläder som är för stora och som jag ska lämna till något ställe som säljer i andra hand.
Rör sig lätt
Hon berättar om hur lätt hon rör sig i dag jämfört med när hon var som störst.
- Det märks mest i trappor. Tidigare var det väldigt jobbigt och frestade på bland annat knäna. Nu går det lätt.
Omgivningens attityd har också förändrats, det vill säga främmande människors attityd. Christina Selins nära och kära har alltid respekterat henne precis som hon har varit.
Vill orka mer
- Men i till exempel klädbutiker bemöttes jag annorlunda än nu när jag är mindre.
- Alla som kan se registrerar människor som sticker ut på något sätt. Så är det. Däremot är det ingen som har rätt att trakassera någon. Alla måste få se ut som de gör utan att bli angripna. När det gäller överviktiga så är det inte säkert att man rår över det själv heller. Det kan till exempel vara något genetiskt eller att personen medicinerar med cortison, säger hon.
Christina Selins främsta motiv till att vilja gå ner i vikt är att hon vill få bättre kondition och orka mer. Hon har också upptäckt glädjen i att röra sig.
- Jag vill orka långa promenader och långa skidturer på vintern. Och jag vill börja dansa, säger hon.
Stress och press
Hon konstaterar att hon "mådde skit" när hon vägde som mest. Samtidigt ifrågasätter hon den stress och press som hon tycker att framför allt massmedierna skapar runt vikt. Hon tänker till exempel på den nu aktuella "beach 2010"-hetsen som går ut på att kunna visa upp en smal kropp i bikinin på stranden i sommar.
- För mig handlar viktnedgången om långvarig hälsa och det man behöver är stöd, uppmuntran och hopp.Viktnedgången får ta tid.
Sedan en tid tillbaka är Christina Selin sjukskriven och fokuserar på att bli frisk igen.
- Det är vila, värme och återhämtning som gäller.
Helt utmattad
Hon har drabbats av den ena influensan efter den andra. Nu har hon luftrörskatarr och reagerar på grund av sin nedsatta motståndskraft som en allergiker mot pollen trots att hon egentligen inte är pollenallergiker. Det värsta med hennes tillstånd är att hon inte kan sova mer än tre-fyra timmar per natt.
- Jag är helt utmattad, säger hon.
Frusen
Hennes tillstånd kan delvis också ha med hennes kraftiga viktnedgång att göra.
- Kroppen genomgår en stor omställning och jag är till exempel väldigt frusen, säger hon.
Christina Selin studerar på Sunderby folkhögskola men har varit borta mycket på grund av sjukdom.
- Det är framför allt sömnbristen som har rubbat hela det här året. Jag ska få professionell hjälp med det till hösten, säger hon.
Bär solglasögon
Hon räknar med att få bygga upp sin kondition från grunden igen när hon blir frisk.
- Kondition är en färskvara.
När vi möts bär hon solglasögon också inomhus. Hon har känsliga slemhinnor i ögonen och kan också drabbas av migränanfall om hon inte skyddar sig mot ljus.
- Folk kan tro att man är en diva om man sitter med solglasögon på bussen en mörk vinterkväll. Men om alternativet till att ha brillor är att få migrän så tar jag hellre folks ifrågasättande blickar, säger hon.
Får goda råd
Hon vill lyfta fram alla människor som vill henne väl och ger henne goda råd i stället för att kritisera och ifrågasätta.
- Det var till exempel en kille som själv hade haft problem med sömnen som gav mig rådet att plocka bort alla klockor från sovrummet. Man kan ju lätt bli stressad av att se hur lång tid det har gått utan att man lyckats somna.
- Min familj och mina vänner påminner mig om att jag faktiskt lyckats gå ner 70 kilo och att jag inte ska gräva ner mig om jag står på samma ställe ett tag nu.
Älskar värme
Gång på gång påpekar hon att det inte är vikten som är viktigast för henne utan det att må bra.
Hon mår mycket bättre psykiskt nu än när hon vägde som mest och mycket bättre fysiskt - bortsett från luftrörskatarren, besvären av pollen och sömnproblemen som hon hoppas ska gå över snart.
Hon ser fram emot sommaren.
- Jag älskar värme, sol, bad och att vara ute i naturen. Det och att umgås med familj och vänner får mig att må bra. Mina syskonbarn och andra barn är jätteviktiga.
Alla har problem
Innan vi skiljs åt säger hon:
- Människovärdet räknas inte i kilo. Det finns en yta och ett första intryck men för den som vill se finns det så mycket mer i varje människa.
- Och alla har vi det mer eller mindre jobbigt och kämpar med olika problem. Men om det finns vilja och hopp, och rätt hjälp och stöd, så kan det lösa sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!