Vikarier ut i kylan
BODEN. Annika Sandgren, barnskötare, och Lotta Styvén, fritidspedagog, har båda i över tio års tid vikarierat inom Bodens kommun. De användes flitigt, men duger inte längre nu när de är på väg att bli inlasade. - Det känns kränkande och tråkigt, säger Annika.
Foto:
Hon och Lotta Styvén, som aldrig pratat med varandra, har med flera andra långtidsvikarier fått känna på Bodens kommuns "mjuka vikariestopp". Båda berättar att de innan anlitades flitigt och fick långa vikariat. Nu, sedan de börjar närma sig inlasning, anställs de mycket mindre.
Inte sanningsenliga
Annika Sandgren menar att det värsta är att vikarieförmedlarna inte är sanningsenlig. Både hon och Lotta Styvén berättar likartade historier.
- Flera gånger har de sagt till förskolor, som önskat få mig som vikarier, att det inte finns vikarier att tillgå. Då har de inte ens ringt mig. En gång krävde en förskola vikarie, förmedlingen sa de att det inte fanns någon. Först när de på förskolan sa att de tänkte skicka hem barnen, så vips fanns jag att tillgå, säger Annika Sandgren.
Hon tillägger att kommunen dessutom delar upp längre vikariat för att komma undan skyldigheten att följa laslistan.
Kommunen skyller ifrån
Lotta Styvén berättar att de slutade ringa henne också. Hon har sammanlagt vikarierat på skolor, fritids och förskolor i Boden under tio års tid.
- En rektor som önskade mig fick beskedet att jag var bokad trots att jag satt hemma. Ingen ringde.
På en annan skola som ville ha tillbaka henne, fick i stället en lärare som vikarie på fritids. Läraren hade längre tid kvar till inlasning. Lotta Styvén ringde vakansen och frågade hur det kom sig att vissa jobbar mycket och vissa inte alls.
Annika Sandgren berättar att förskolor även fått beskedet från vikarieförmedlare att "Annika är inte aktuell" och upplever formuleringen som olustig eftersom ingen samtidigt förklarar varför.
I februari var hon på väg att ge upp och kontaktade facket.
- Jag förstår inte vad kommunen vinner på att göra så här. De skjuter ju bara problemet framför sig och att kringgå lagstiftningen på det här sättet är ingen bra personalpolitik, säger Annika Sandgren.
Lotta Styvén tycker att kommunen skyller ifrån sig när man använder bortförklaringar för att kringgå lasreglerna.
- Det är olyckligt. Kommunen måste vara tydlig med det som gäller. Nu vet varken personal, rektorer eller vi vikarier vad det är som pågår. Jag hoppas att något görs, för nu har man inte tänkt till ordentligt.
Både hon och Annika Sandgren påpekar att även barnen drabbas när kontinuiteten slås sönder.
- Det skapar oro i både personal- och barngruppen när de får nya vikarier hela tiden, säger Lotta Styvén.
Hon tillägger att den egna självkänslan inte heller mår bra av att plötsligt inte behövas och anser att kommunen i stället ska ta tillvara den breda kompetens som vikarierna har.
Fotnot: Vikarierna har ingen organiserad kontakt med varandra, därför finns nu hemsidan www.vikarie.forum24.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!