Vasst så in i vassen på Vassholmen

En härligt mixad ensemble som gav allt.FOTO: Susanne Jansson

En härligt mixad ensemble som gav allt.FOTO: Susanne Jansson

Foto: Susanne Jansson

Norrbottens län2010-07-03 06:00
En friskola utan elever, en legend vid namn Jan och en cool städerska från Skåne. Lägg sedan till en sällsam fröken och en kokerska med charm. Blanda i klassens clown, mixa med ungdomar, musik och glädje. Ett recept till en härlig show.
Fast det krävs några ingredienser till för att Bröts sommarteater, Låt Stå!, ska blir riktigt god och mumsig. De tillsatserna finns där: Humorn, nybörjarna, de gamla scenrävarna, ett bra manus och livfull regi, kryddat med vacker miljö och enkel men fiffig scenografi gör att showen får betyget mvg, utan tvekan.
Men låt oss backa tillbaka för att få starten rätt. På Gravön bor endast ett litet och något udda gäng kvar, de andra har flytt till fastlandet och cent-ralorten.
Kvar på ön finns den gamla folkskolebyggnaden som trots att den saknar elever är i full gång. Det har legenden, Jan, fixat.
Han har helt enkelt trixat till 32 påhittade elever och på så sätt fått bidrag för att driva friskola. Men så en dag var han borta. Den kvarvarande befolkningen, alla anställda på skolan, den med 32 ej existerande barn fick ta vid och det fungerade utmärkt.
Men så, åtta år senare, ska en ny lärarinna komma till ön, en skolfröken som kan komma att avslöja bluffen.
Nu kan showen dra igång på allvar och det gör den verkligen. Det är rappt, snabbt, kul, busigt, mysigt, härligt och varmt. Inte ute, där är det lite rått, men ensemblen bara väller av värme och energi som de delar med sig.
Det värmer lite extra att se de tre killarna från Pakistan, Somalia och Irak. Alla tillhör de gruppen av ensamkommande flyktingbarn i Kalix och att se dem tillsammans med den övriga ensemblen bara skriker integration när den är som bäst.
Svaren ges på Vassholmen
Killarna, från fjärran länder, kommer till ön, propert klädda med portfölj och tas genast för att vara den väntade skolinspektionen. Men vilket verk kommer de egentligen från och varför är de på Gravön? Svaren får de som tar sig till Vassholmen och ser någon av de föreställningar som ges fram till den 11:e juli.
Då får de också se om skolfröken Solveig Blom avslöjar bluffen, om hon stannar på ön och vad skolinspektionen säger. De som köper en biljett, väl värd var krona, får njuta av Pia Ronkainens rolltolkning av skolfröken Solveig och höra henne sjunga.
Härligt är också att humor inte alltid måste ligga nedanför livremmen. Visst, här finns den men måttligt.
Sedan bjuds det på mycket mer, ett sammelsurium av skojigheter i denna härliga sommarfars, ett folklustspel som ger lust att se mer av precis alla på scen.
Åk och titta på föreställningen, Låt Stå!, och få svaret på frågan:
Vem är denne legend, Jan. Finnas han, lever han och i så fall var?
Låt Stå!
Vassholmen, Kalix
Folklustspel i två akter 1-11 juli
Manus: Yvonne Häggström, Kjell Morin.
Regi: Kjell Morin.
Producent: Carro Johansson.
Ljud: Johan Johansson.
Musik: Lis-Beth Öberg
Ensemble: Pia Ronkainen, Conny Lindgren, Emil Landström, Lars Johansson, Kjell Morin, Simon Häggström,Abbas Hussein, Anna-Lena Strömberg, Elin Hedman, Ewy Nilsson, Amir Rashid, Paulina Ronkainen, Yvonne Häggström, Marianne Lindgren, Ahmad Fathel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!