Våryra på Dundret

GÄLLIVARE. Sista helgen på Dundret bjöd på sommarvärme och fin skidåkning i snörika backar. I pisterna var snödjupet 29 centimeter, i skogen 65 centimeter.- Vi har nog aldrig haft så mycket snö på Dundret som de senaste två åren, säger pistvakten Leif Abrahamsson.

Det var gott om svängrum i de vita backarna där snödjupet uppmättes till 29 cm. FOTO: Marie Ridderström

Det var gott om svängrum i de vita backarna där snödjupet uppmättes till 29 cm. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

Norrbottens län2008-05-05 06:00
Utsikten från toppen av Dundret är magnifik. Här kan man se en elftedel av Sverige i klart väder. Pistvakten Leif Abrahamsson är en van skoterförare. När han kör upp för det 823 meter höga berget går det fort. Här är vindstilla och vårsolen värmer gott efter en lång vinter.
- Dundret är en pärla och jag har nog världens bästa jobb, säger Leif Abrahamsson.
Han har arbetat på Dundret sen 1980. Han reparerar pistmaskiner och ingår i skidpatrullen som tar ner skadade eller rädda skidåkare från topparna.
-Det är brant här, men vi har lite skador jämfört med andra anläggningar. Skidåkarna på Dundret är duktiga, folket här är uppvuxna på skidor.
Förebygger laviner
I hans arbete ingår att förebygga laviner i Soldalen. Det gör man genom att ta bort snö på riskfyllda platser. I pisterna är lavinfaran lika med noll.
Han arbetar på Dundret från november till maj. Under lågsäsong kör han långtradare.
I år förlängdes säsongen på Dundret en vecka. Det har nog sällan eller aldrig varit så mycket snö på Dundret som de senaste åren, säger han. Ett snödjup på 1,5 meter lockar både ortsbor och turister.
Rekordsäsong
I de snövita backarna är det gott om svängrum.
- Jodå, backarna är fina men det är mjukt, tösnö. Det är bra att de har förlängt säsongen. Jag åker skidor från november till maj. Bor man här ska man använda sig av Dundret, säger Magnus Fjällström.
Marie Duvmo har arbetat för Dundret i 32 år. Denna säsong räknar hon som en rekordsäsong.
-Vi har haft mer folk än vanligt, absolut. Den satsning kommunen och Dundret gjorde tillsammans, med billigare årskort för ungdomar var lyckad. Fler barn och föräldrar har börjat åka skidor, säger hon.
Skidåkning i maj
Dundrets förlängda säsong har tagits emot positivt.
-Även om det är lite fläckar i backarna så är folk glada att kunna åka skidor i sommarväder. Vi har fem backar öppna och det är otroligt fina backar, säger hon.
Andreas Olofsson och Jonas Kristell ansvarar för skiduthyrningen och kaféet. De är turistentreprenörer i företaget Arctic light safari som arrangerar skotersafaris, möten med samekulturen och gruppevent med helstekt ren. Bland annat.
-Det är roligt, mycket varierande arbete, säger Jonas Kristell.
Under lågsäsong extraknäcker de som krogvakter och arbetar i skogen. Andreas Olofsson är säkerhetskontrollant vid flyget och Jonas Kristell kör lastbil i gruvan.
Skidor reas ut
När säsongen är slut säljs skidorna till reapriser. Det ska vara nytt varje år. I skiduthyrningen finns 200 par skidor. Allt brukar vara uthyrt vid påsklov och sportlov.
-Det är Carvingskidor som gäller. Telemarksskidor och snowboard har gått ner, säger Andreas Olofsson.
De har arbetat utomlands i perioder. Kristell som dykguide i Thailand. Olofsson som säkerhetschef i Hongkong.
-Man blir en bättre människa av att se andra kulturen, man blir vidsyntare, ödmjukare, får perspektiv. Vi har det bra här, säger Jonas Kristell.
-I sju år var jag i Asien, sedan kom jag
hem. Paradiset på jorden är Gällivare, säger Andreas Olofsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!