Vår första landskapsflora: Här är länets exklusiva växter
Röd trolldruva.
Foto: Lennart Stenberg
Det är Lennart Stenberg vid Naturhistoriska riksmuseet har drivit arbetet med boken i över 20 år och resultatet innebär ett gigantiskt kliv framåt för kunskapen om vegetationen i regionen. Bokverket Norrbottens Flora presenteras den 13 november på florafestivalen på Norrbottens länsmuseum i Luleå.
- Totalt är fler än 1650 kärlväxter nu kända från landskapet, säger projektledaren Lennart Stenberg vid Naturhistoriska riksmuseet. Norrbottningarna har all anledning till att känna sig stolta över sin nya, praktfullt illustrerade flora.
För första gången finns nu en flora över Norrbottens kärlväxter, deras utbredningar, ekologi och historia.
I boken beskrivs till exempel strandviva, finnmyrten, finnstjärnblomma, hänggräs och bottnisk malört, fem av 30-talet växter som inte finns i något annat landskap i Sverige. Under inventeringen påträffades ca 600 växter som "nya" för Norrbotten, 30 av dessa är även nya för landet, medan 10 är nya för vetenskapen.
Artinventeringen av floran i Norrbotten har engagerat fler än 300 botaniskt kunniga, såväl lokala amatörer som nationella och utländska fackbotanister, som finkammat alla delar av landskapet. Tidigare var kunskapen om Norrbottens artrika flora, särskilt i inlandet, mycket bristfällig.
Floran i Norrbotten är dynamisk och snabba evolutionära förändringar kan studeras här. Detta eftersom växter av samma art som kom att skiljas åt under 120 000 år av den här tjocka inlandsisen. I samband med att de åter mötts och under stress av den snabba landhöjningen uppstår ofta nya korsningar och ibland till och med nya hybridarter.
Här kan du se Floran
Florafestivalen i Luleå den 13 och 14 november är ett evenemang i samarbete med Naturhistoriska riksmuseet, Norrbottens länsmuseum och Föreningen Norrbottens flora. Där presenteras boken i 14 föredrag samt med utställningar och visningar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!