"Väck med borgarna från Stadshuset"

KIRUNA. Lars Törnman gick till frontalangrepp mot kommunledningen under parollen "väck med borgarna från Stadshuset".På andra sidan torget manade kommunalrådet Kenneth Stålnacke (s) till mer ödmjukhet och färre hårda ord i politiken.

Socialdemokratiska kommunalrådet Kenneth Stålnacke manade till ödmjukhet, försoning och mindre hårda ord i sitt tal.

Socialdemokratiska kommunalrådet Kenneth Stålnacke manade till ödmjukhet, försoning och mindre hårda ord i sitt tal.

Foto: Hans Sternlund

Norrbottens län2008-05-02 06:00
Det var åtminstone två budskap som kunde urskiljas i kakafonin på området Kupoltorget-Folkets hus där tre förstamajmöten ska samsas.
Kirunapartiet var först ut och trubaduren Tommy Larsson slog an tonen. Han framförde en egen sång om det politiska läget i Kiruna som innehöll textraden:
...sossar och moderater vid samma bord, moralisk katastrof, politiskt folkmord.
Lars Törnman fortsatte konfrontationen mot socialdemokraterna som höll sitt möte på andra sidan Lars Janssongatan.
- Jag undrar hur Lars Jansson och de andra gamla kämparna skulle tänka om de fick veta att deras parti har lierat sig med de mörka högerkrafterna, sade han.
Har inget mandat
Törnman anser att de borgerliga partierna inte har något demokratiskt mandat att vara med och styra i ett rött Kiruna.
Parollen "väck med borgarna från Stadshuset" myntades annars av nyblivne s-medlemmen Harry Rantakyrö, tillika ordförande i Gruvtolvan.
De interna striderna inom socialdemokraterna gjorde sig påminda i Kenneth Stålnackes tal. Han riktade sig förmodligen både till partivänner och opposition när han manade till mer ödmjukhet och färre hårda ord i politiken.
Han kom snart in på Kirunas gynnsamma läge.
- Man kanske har sagt det förr, men jag anser att vi lever i den bästa av tider, sa han och syftade på bland annat LKAB:s vinster, planerna på rymdturism och de nya butikerna i centrum.
Kritik mot skolpolitik
Huvudtalare var SSU-distriktets ordförande Åsa Junkka som bland annat gick till attack på regeringens skolpolitik.
- De har skurit ned i hela utbildningskedjan. Snart går den första generationen ut som har sämre förutsättningar att komma in på högskola än sina föräldrar.
Även vänsterpartiets huvudtalare, riksdagsledamoten Kalle Larsson uppehöll sig mest kring rikspolitiken. Gruppledaren Niklas Sirén hade dock briefat honom om vilka lokala frågor som är aktuella.
En sådan är regeringens ointresse för samhällsomvandlingarna i Kiruna och Malmberget.
- När en mångmiljonär i Saltsjöbaden vill ha en fyrfilig motorväg så ska den byggas med gemensamma skattepengar, men när hela Kiruna ska flyttas är det inte självklart att det är en nationell angelägenhet, sade Kalle Larsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!