Uppåt hos länets bönder

KALIX. Det går bra för bönderna i Norrbotten, bättre än på länge. Investeringsviljan och framtidstron är större än i övriga landet, och bonden trivs med jobbet.- Men vi ska inte ropa hej, bara jubla, säger Nils-Olov Lindfors, styrelseledamot i LRF Norrbotten.

Orosmolnen är få och glädjeämnena desto fler för länets bönder. Det tycker Nils-Olov Lindfors, Mona Isaksson, Tord Nilsson och Stig Nilsson. FOTO: BOSSE JOHANSSON

Orosmolnen är få och glädjeämnena desto fler för länets bönder. Det tycker Nils-Olov Lindfors, Mona Isaksson, Tord Nilsson och Stig Nilsson. FOTO: BOSSE JOHANSSON

Foto: bosse johansson

Norrbottens län2008-04-25 06:00
Det var överlag optimistiska tongångar då årets Lantbruksbarometer presenterades i Kalix i går. Det handlar om en kartläggning som bygger på Sifo-intervjuer med 3 831 lantbrukare över hela landet.
Jordbruksdöden har lämnat svåra sår men fortfarande finns 1 570 aktiva jordbruk i Norrbotten.
Trendbrott
- Bönderna har varit tyngda av dålig lönsamhet, särskilt mjölkproducenterna. Nu ser vi ett tydligt och snabbt trendbrott, priserna stiger och det investeras väldigt mycket, säger Nils-Olov Lindfors.
Var fjärde bonde i länet räknar med att investera i maskiner i år, och lika många i byggnader.
- Skuldsättningen har fördubblats på tio år. Jordbruket rationaliseras, konstaterar Stig Nilsson, lantbruksansvarig på Swedbank Norrbotten
Nästan alla trivs
För många är dock lönsamheten fortfarande ett problem. Var femte svarar att jordbruket nätt och jämt går ihop - för var tjugonde blir det oftast förlust.
Nästan alla (98 procent) av de 192 lantbrukare som intervjuats i länet trivs dock ganska eller mycket bra på jobbet:
- Det är väldigt kul. Visst blir det väldigt många arbetstimmar men vi jobbar med glädje, säger Nils-Olov Lindfors. Som själv har en medelstor gård i Sunderbyn med norra Europas enda arabstuteri.
Energi är inne
Energisatsningar är inne bland länets bönder; det handlar om allt från vindkraft till flis av sly.
Lindfors gård är självförsörjande på värme och säljer även fjärrvärme till en granne. Även Mona och Petrus Isaksson i Lilla Lappträsk norr om Kalix har fliseldning.
- Vi får flis från egen skog och har tjänat in investeringen på fyra år. Många jordbrukare funderar på det, säger Mona Isaksson.
På gården finns ett litet sågverk och 36 mjölkkor.
Diversifiering
- Vi brukar 20 hektar vid gården, sedan brukar vi också 50 hektar mark i byar runt omkring. Dessutom gör vi entreprenader med våra jordbruksmaskiner, i Kalix och även Överkalix.
Sidonäringar kallas diversifiering med ett fint ord och det vill nästan hälften av länets bönder satsa på.
- Lantbrukarna är inte inskränkta företagare. Man har stor erfarenhet och praktiskt kunnande, säger Tord Nilsson, affärsrådgivare på LRF konsult. Han bor i Altersbruk där han tillverkar saft, sylt med mera från egen trädgård.
Brist på åkermark
Den totala odlingsmarken i länet fortsätter att minska men samtidigt kommer gammal mark till heders igen.
- Det är faktiskt brist på åkermark i dag, ännu ett tecken på att det är tryck i jordbruket, säger Nils-Olov Lindfors.
Så här förklarar han varför det snabbt blivit bättre tider för länets bönder:
- Folk i många länder har fått det bättre och köper mer livsmedel. Förr var det överskott på livsmedel, nu är det brist.
Svältkatastrof
- Vi går mot en svältkatastrof i världen. De som drabbas finns i till exempel Afrika. Vi i västvärlden har slagit ut deras jordbruk, oljebolagen köper jordbruksmarken. Men det är svårt att vara pessimist, även om vi norrbottningar har det i våra gener.
Vad som händer med länets skuldsatta bönder vid en världskris må vara osagt:
- Lantbrukarna i Norrbotten håller på att resa sig och jag tror inte det kommer en baksmälla. Men om räntan blir 15 procent, då blir det kärvt för jordbruket som är kapitalintensivt, säger Tord Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!