Tvångsarbetet irriterar facket
BODEN. I Boden hindras sjuksköterskorna från att strejka. Vårdförbundet riktar skarp kritik mot kommunen. De anser att arbetsgivaren har haft tillräckligt lång tid på sig att lösa frågan utan att ta till tvångsåtgärder.
Fem i tolv
- De har haft 19 dagar på sig, men kommer fem i tolv och tvingar oss att arbeta, säger Görel Björnfot.
Hon och hennes kollegor upplever att det är arbetsgivarens strategi för att komma förbi strejkvarslet.
Katarina Johansson, ordförande i Vårdförbundet Norrbotten:
- Vi har haft problem med Bodens kommun som inte har tömt sina boenden. De har ansökt om dispens, fått avslag och ansökt igen. Vi tycker inte att de riktigt har gjort vad de skulle göra.
På måndagens kommunstyrelsesammanträde frågade Anna-Lena Westin, s, socialchefen Ann-Britt Sundberg vad de har för beredskap om de får avslag igen. Hennes svar var att de då måste fortsätta med skyddsarbetet.
De gamla som är på kortidsboendet och mellanboendet är dementa och multisjuka och kan inte skickas hem, enligt Ann-Britt Sundberg. De väntar på plats på äldreboende, men Bodens kommun håller på att minska antalet platser. Därför är det kö.
Dubbla budskap
- De säger att boendena inte klarar sig utan oss, men vill inte ge oss mer pengar, för de tycker vi tjänar nog. Det är dubbla budskap. I stället för att ge order om tvångsåtgärder borde arbetsgivaren lägga krut på att få till stånd en dialog och förhandla om mer pengar till oss, säger Görel Björnfot.
Hon och hennes kollegor har tvingats att arbeta måndag och tisdag.
Under tisdagen förhandlade kommunen med Vårdförbundet.
- De hävdar att vi ingenting gör och vill att vi stänger. Vi har gått dem till mötes delvis genom att på onsdag eftermiddag stänga mellanboendet med sex platser. Men vi kan inte stänga korttids. Där är 15 platser belagda i nuläget, säger Ann-Britt Sundberg.
Vid 14-tiden i går skickade kommunen in en ny dispensansökan utifrån de nya förutsättningarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!