"Teatern är min bensin"

Luleå

Klara Bendz och Kjartan Hansen ser framtiden an med tillförsikt. De känner att de har gjort rätt yrkesval och det är en bra grund att stå på.

Klara Bendz och Kjartan Hansen ser framtiden an med tillförsikt. De känner att de har gjort rätt yrkesval och det är en bra grund att stå på.

Foto: Bengt-Åke Persson

Norrbottens län2010-04-04 06:00
De är inne på sin sjätte och sista termin på teaterhögskolan i Luleå. Sedan den 10 februari repeterar de komedin Duvorna av David Gieselmann under regi av Sara Giese. De har själva valt pjäs och regissör och ska ge 16 föreställningar på teaterhögskolans scen 9-29 april.
Klara Bendz spelar Natalie. Natalie är hustru till Holger som förväntas ta över chefsposten i familjeföretaget "Bertrand och söner" efter Robert som vill lämna allt och försvinna spårlöst - bort från tyska systemutvecklare, sin shopaholic till fru, sin vekling till son och sina hopplösa anställda. Holger vill inte ha jobbet. Natalie skulle kunna gå över lik för att få honom dit.
- I min roll som Natalie får jag ha vredesutbrott och säga "knullkäring" och "håll käften". I vardagen måste jag vara sansad, säger Klara Bendz.
Tjuven Mette - en dragroll
Kjartan Hansen spelar tjuven Mette, en roll som inte fanns i pjäsen utan som eleverna själva har lagt till. Han spelar en dragroll, en queer, och är utklädd till kvinna.
- Mette gör det svårt för huvudkaraktären Robert att försvinna, säger han.
Både Klara Bendz som är 28 år och kommer från Lund och Kjartan Hansen, 27 år, från Färöarna, hade hållit på med teater innan de började på teaterhögskolan. De konstaterar att alla i klassen är lite äldre, att ingen kommer direkt från gymnasiet, och att det har präglat utbildningen - liksom det att eleverna inte har hittat så mycket annat intressant att ägna sig åt i Luleå. Både Klara Bendz och Kjartan Hansen har spelat teater också utanför skolan och de känner att de har satsat på rätt yrke.
- Jag tycker väldigt mycket om texter och ett manus utgör en trygg ram, en chans att öppna upp sig. Jag vet vad jag ska säga till Kjartan i scener där vi möts. Då blir jag avslappnad, öppen, känslig och sårbar.
- Jag kan också spela politisk teater och säga saker om det patriarkala samhället, om kungahuset och bröllopet utan att någon argumenterar mot mig, säger Klara Bendz.
Kroppslig utmaning
För Kjartan Hansen är teatern ett sätt att få utöva alla sina intressen och utmana sig själv kroppsligt och intellektuellt.
- Jag blir tillfredsställd av utmaningar och jag känner en stor lust att säga ord.
- Jag har valt vad jag vill göra. Det här hjälper mig med mitt liv och är min bensin.
Klara Bendz jämför framförandet av ord på scenen med att hålla föredrag utanför scenen och konstaterar att det förstnämnda är lättare än det sistnämnda.
- När vi började här på teaterhögskolan så skulle vi hålla föredrag om oss själva. Många var jättenervösa och tyckte att det var obehagligt. Det är många som är jätteblyga.
- Att uppträda på scenen är en annan typ av överenskommelse.
Resa till Färöarna
De två blivande skådespelarna hoppas på mycket arbete efter examen i vår. Efter 16 föreställningar av Duvorna på Teaterhögskolans scen följer tre föreställningar i Stockholm 7- 8 maj. Sammanlagt 300 regissörer och teaterchefer är - förutom allmänheten - inbjudna till Teater Replica i huvudstaden.
- Vi hoppas få kontakt med flera regissörer och teatrar och att vi ska få åka runt och se vad som finns där ute. Vi vill förstås bli sedda och få jobb, säger Klara Bendz.
Duvorna ska också ges i Tórshavn på Färöarna - där Kjartan Hansen har sina rötter.
- Vi har fått stipendier och sponsorer som gör det möjligt för oss att åka , säger Kjartan Hansen.
Han ska gästspela i sitt hemland men sen vill han återvända till Sverige.
Både han och Klara Bendz ska åtminstone till att börja med göra allt för att få en plats på någon spännande svensk scen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!