Surrealistiskt med stjärnglans

MALMBERGET. Vill du se en stjärnsprakande konstutställning ska du ta dig till centralskolan i Gällivare. Just nu ställer konstnären och Malmbergsbon Mats Isberg ut sina verk på museet.- Jag målar aldrig något jag själv inte skulle sätta upp på väggarna, säger Mats Isberg

Ögonen är de viktigaste delarna på en människa, enligt Isberg

Ögonen är de viktigaste delarna på en människa, enligt Isberg

Foto: Katarina Mosesson

Norrbottens län2008-04-12 00:15
På Gällivare museum pågår just nu en konstutställning av Mats Isberg. Det första som slår besökaren är de klara och starka färgerna och det fotografiska detaljerna, speciellt ögonen som upprepas många gånger i Isbergs konst. En känsla av att målningen har liv och betraktar betraktaren.
pueril stil
Konstnären har behållit en ungdomlig stil och vågar tänja på gränser mellan det verkliga och det overkliga. Ett av många exempel på detta är de kvinnoarmar som sträcker sig ut ur tavlan. Mats Isberg är född och uppvuxen i Malmberget och har målat sedan barnsben. Han är en självlärd konstnär som har lärt sig tekniken via självstudier och träget målande. Hans oljemålningar är både färgstarka och detaljrika.
- Jag är nog en perfektionist, säger Mats Isberg
Provat olika medium
Mats började måla med akryl men föll inte för det. Istället prövade han oljefärg och upptäckte stora fördelar med detta.
- Akryl torkar ganska snabbt. Man behöver inte ha så bråttom med oljan och man kan bearbeta mera. En oljemålning kan ta tre månader med torktider. Jag tycker att det är skönt att det tar tid. Då behöver man inte stressa utan man tar det eftersom. Sen är det kul när det växer fram lager för lager, det är spännande. Gruvhugget i början och sist ansiktsdragen. Med olja kan man alltid rätta till om det blir fel. Det är det som är så bra. Man kan måla över. Jag använder akvarell då och då. Det är ganska behändigt.
Även datorn har kommit till användning under Mats skapande och han ser inget oäkta i det. Mats har idén i huvudet och vill se hur han ska göra det.
- Istället för att skissa, så kan man klippa in en till exempel en figur och ett träd från en annan tavla jag gjort och lägga dessa tillsammans. Det går lite fortare. Det känns fortfarande som äkta, jag ser datorn bara som ett redskap som man kan använda.
Favoritmotiv
Mats är väldigt musikintresserad och det märks tydligt i hans konst. Där kan man bland annat se The Beatles, The Doors och Ultravox.
- Jag tycker om att lägga till personer som finns. Musiker för det mesta. Om man ska måla en figur så kan man lika gärna låta det föreställa någon. Har alltid varit musikintresserad. Så det är lite kul att lägga in och det finns dom som känner igen figurerna.
Surrealistisk konst
Mats har tittat mycket på surrealistiska konstnärer och vad de har gjort. Hans favorit är Magritte René en surrealist från 30-talet.
- Egentligen är inget man gjort något nytt utan man återanvänder mycket grejer. Det är som inom musiken, allt som man hör har man egentligen hört beståndsdelar utav. Jag upptäckte Magritte René på gymnasiet. Då skulle vi måla av konst och då upptäckte jag honom och hans otroliga grejer. Till exempel ett jätte stort äpple i ett rum. Sådant gillar jag.
- Det är svårt att säga . Jag vill bara måla lite intressanta tavlor. Folk ska kunna tänka och fantisera själv. Det är kul. Jag säger inte att någonting är fel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!