Styrman överklagar

ÖVERTORNEÅ. Mikael Styrman accepterar inte hovrättens fängelsedom på ett år och därför begär han prövningstillstånd hos Högsta domstolen.

Arkivbild.

Arkivbild.

Foto: Anneth Eriksson

Norrbottens län2008-04-09 00:18
Ekfors krafts verkställande direktör Mikael Styrman är, trots den fällande domen i fredags, vid gott mod när han tar emot NSD på sitt kontor i Övertorneå.
- Advokaten skriver på ett överklagande och det blir intressant att se om vi får en prövning i Högsta domstolen, det är inte alldeles omöjligt, säger han.
Grovt skattebrott
I domen skriver hovrätten att Styrman ska dömas för ett fall av skattebrott, tre fall av grovt skattebrott och ett stort antal bokföringsbrott.
- Jag har ett antal försenade deklarationer och årsredovisningar som kan ligga mig till last, det är allt. Tidigare när man blev försenad fick man till en början betala en restavgift, men 2004 gjorde Högsta domstolen en omtolkning och nu anses det vara ett bokföringsbrott om man inte har lämnat in årsredovisningen i tid. Jag ser det som ett missbruk av den politiska makten när man tänjer på brottsbegreppen.
Förstår hovrätten
- I kölvattnet av den här rättsprocessen följer med största säkerhet en process om grov mened. Den som vittnar falskt i syfte att skicka någon oskyldig i fängelse begår grov mened, säger Styrman och syftar på Skatteverket och åklagarens vittne som han säger lämnade olika uppgifter i tingsrätten och hovrätten gällande försäljningen av en rotpost i Rottneby.
Även om Mikael Styrman är kritisk till hovrättens dom, har han förståelse för den eftersom han anser att hovrätten inte orkade stå emot trycket.
- De är bara människor och jag har figurerat i massmedia i åratal och det krävs mycket att stå emot trycket.
Planer för Ekfors
Om Mikael Styrman hamnar i fängelse har han en färdig backup-plan för elbolaget.
- Jag har blivit kontaktad av en mycket duktig elnätschef som jag kan lägga över mitt arbete på. När jag som person kliver in i ett rum där vi har våra politiska makthavare är det som att kasta in en röd flagga, men en utomstående slipper bemötas på samma sätt.
Personlig plan
Hittills tar han personligen fängelsedomen med relativ ro. Han upplever att hans fru och de fyra barnen som är mellan 13 och 25 år har lidit som allra mest under tiden som domen har inväntats.
- De har inte kunnat påverka något och nu är de lite lättade, det jobbigaste för dem har varit att vänta.
- Det skulle kunna vara en välförtjänt semester som ger mig möjligheten att delta i samhällsdebatten på ett djupare sätt. Jag kan studera saker djupare och läsa böcker. Det ligger nära till hands att skriva en bok också, det finns en kollosalt rik historia att berätta, men jag lämnar inga hot eller löften om en bok, säger han och skrattar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!