Stopp för skoter i Kiruna

KIRUNA. Länsstyrelsen sätter stopp för Kiruna kommuns försök med att tillåta skoterkörning inom tätbebyggt område.Försöket upphävs med omedelbar verkan.

Foto:

Norrbottens län2008-04-23 06:00
Många har uppskattat möjligheten att få ta skotern direkt från villan, lägenheten eller skotergaraget och ut på närmaste skoterled.
Det finns också de som inte har velat se skotrar på gator och gångstigar. Åtminstone ett par personer har överklagat kommunens beslut till länsstyrelsen och nu har de fått rätt.
En av dem är Anders Morell som bland annat är ordförande i fjällsäkerhetskommittén.
Femte kapitlet
- Jag har inget emot att man ska kunna ta sig ut med skoter på ett enkelt sätt, men det måste harmonisera med lagen och med övriga intressen. Jag har föreslagit att man ska ta fram en mer hållbar lösning, säger han.
I går landade beskedet att länsstyrelsen upphäver försöket och det blir åter förbjudet att köra skoter inom tätbebyggt område.
Allt bottnar i hur man har tolkat femte kapitlet, 17:e paragrafen i trafikförordningen. Enligt den kan man göra undantag för mindre zoner.
Men länsstyrelsen anser inte att Kiruna tätort och andra tätbebyggda områden i kommunen ska kunna ses som mindre zoner. Deras tolkning är att det är ett fåtal vägar eller ett begränsat områden som avses.
- Enligt beskedet blir det undantag som vi har gjort så stort att det förbisätter huvudlagen, säger trafikingenjören Joel Ahlqvist.
Det är andra året som försöket genomförs i Kiruna. Årets period skulle i vilket fall ha slutat gälla den 30 april.
Överklagar?
- Vi tycker att vi har gjort rätt och det får bli en politisk diskussion om man ska överklaga beslutet. Jag har också fått den uppfattningen att det har fungerat bra, säger Joel Ahlqvist.
Det blir politikerna i miljö- och byggnämnden som får fundera på hur man ska göra till nästa år.
- Vi har precis fått beskedet och har inte bestämt hur vi ska gå vidare. Frågan är om vi har något att gå på om vi ska överklaga, säger nämndens ordförande Åsa Hirvelä-Holmgren (s).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!