Statoilbutiken tvingas stänga

HAPARANDA. Efter 17 år på orten stänger Statoil-butiken sina dörrar och byggs om till en automatstation. - Det känns vemodigt, säger köpmannen Thomas Juntti.

Foto:

Norrbottens län2008-05-22 06:00
Den första juni är sista dagen som Haparandaborna kan handla i Statiolbutiken. När Svenska Statoil ser över sitt stationsnätverk berörs omkring 150 av landets 500 stationer. Majoriteten av de 150 stationerna kommer att byggas om till automatstationer - precis som i Hapa-randa.
- Vi gör en strukturomvandling och vill fortsätta att sälja drivmedel till konkurrenskraftiga priser och därför måste vi anpassa stationsnätet, säger Magnus Wikudd, regionchef Svenska Statoil.
Automatstation
Statoilbygganden ägs av Svenska Statoil och kommer att rivas så fort som möjligt. Redan den 2 juni ska kunderna kunna tanka i den nya obemannade
automatstationen.
- Det här är dåligt av Statoil tycker jag. Jag har handlat här i tio år och det är trevlig personal som känner igen en. Kortautomater är det ofta trassel med och det är mycket bättre att träffa personalen, säger stamkunden Agneta Strålberg-Posio som handlar livsmedel på macken i stort sett varje dag.
1,6 miljoner liter
Statoil i Haparanda har sålt 1,6 miljoner liter drivmedel per år, vilket anses vara en normal mängd för en mindre station. Lönsamhetsproblemet för Statoil Haparandas del handlar om att det har dykt upp fler aktörer på marknaden som säljer bland annat fastfood och godis.
- Vi har fått sämre lönsamhet under de sista två åren. Drivmedelsförsäljningen har ökat men butiksförsäljningen har minskat. Det måste finnas en marknad som sväljer rejält när utbudet ökar, konstaterar Juntti.
- Vi tar hänsyn till lönsamheten och marknadsförutsättningarna i vår översyn för att kunna ha en långsiktig lönsamhet, säger Magnus Wikudd.
Tre anställda
Förutom Thomas Juntti berörs tre anställda av butiksstängningen- en av dem är Jarno Lehto som arbetat sex år på macken.
- Det är tråkigt att de lägger ner. Jag har trivts bra här med personal, chef och kunder. Kunderna undrar varför vi måste stänga och de tycker att det är synd även om vissa förstår också.
Vad köpmannen Thomas Juntti ska sysselsätta sig med framöver vet han inte ännu.
- Först ska jag vila upp
mig ett tag - det här är ett dygnet runt jobb och sedan ska jag fundera lite om framtiden, men jag ska bo kvar i Haparanda, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!