Spekulant på gymnasiebyn smittad av amerikanska bolånekrisen
LULEÅ. En utpekad köpare av gymnasiebyn i Luleå har drabbats av den amerikanska kreditkrisen. Royal Bank of Scotland går ut med den största nyemissionen i europeisk historia för att få ordning på balansräkningen.- Jag är tämligen lugn. Vi har ännu inte gjort någon affär, säger kommunalrådet Karl Petersen (s).
I den amerikanska bolånekrisens spår faller nu mörkret över The Royal Bank of Scotlands huvudkontor i Edinburgh, spekulant på gymnasiebyn i Luleå.
Foto:
Genom att få in nya pengar kan banken täcka nedskrivningar på 5,9 miljarder pund, eller cirka 70 miljarder svenska kronor. Nedskrivningen är en i raden från stora banker som pressas av den amerikanska bolånekrisen och den påföljande krisen på kreditmarknaden.
Korthus
Rättvisepartiet socialisterna ser en fara med en försäljning av gymnasiebyn.
- Privatiseringar sätter kommunen i händerna på finansbolag som i nuläget är lika stabila som korthus. Om köparen hamnar i kris kan det bli uppköp eller utförsäljning av tillgångar. Då har kommunen förlorat kontrollen över lokalerna där ungdomar ska få sin utbildning, säger gruppledaren Jonas Brännberg.
Karl Petersen är inte oroad.
- Det finns flera som är intresserade och jag kan inte avslöja vilken av intressenterna vi kan komma att göra en affär med. Vi har en handfull intressenter och det är banker och fastighetsbolag. Innan vi gör någon affär kommer köparen att granskas uppifrån och ner, säger han.
En affär kommer dock inte att dra ut på tiden.
- Om allt blir klart blir det ett politiskt ärende om inte alltför länge, säger Karl Petersen.
Royal Bank of Scotland äger sedan ett år tillbaka Acusticum företagsby i Piteå.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!