Snilleblixt

LULEÅ. En sitta still-stol där eleven sitter fastspänd. Den något okonventionella lösningen på problemet med elever som springer omkring i klassrummet har Julia Hermanson, 8, kommit på.- Bältet har en kod så fröken kan koppla loss det, säger den unga uppfinnaren leende.

En riktig snilleblixt. Lillebror Jonatan dokumenterar Julia Hermansons finurliga uppfinning, en sitta still-stol.FOTO: Bengt-Åke Persson

En riktig snilleblixt. Lillebror Jonatan dokumenterar Julia Hermansons finurliga uppfinning, en sitta still-stol.FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

Norrbottens län2008-05-08 06:00
Svedjeskolan i bostadsområdet Hertsön i Luleå har deltagit i projektet Hjärnsläpp (se faktaruta). På skolan finns cirka 200 elever från förskola till och med årskurs tre.
- Det går ut på att uppmuntra kreativitet, problemlösning och uppfinnande. Inte minst att uppmuntra tjejernas intresse för teknik, avdramatisera tekniken och visa att det kan vara någonting kul, säger Marit Puranen Marjavaara, projektledare för hjärnsläpp.
- Eleverna fick själva göra en lista på vardagsproblem som de skulle försöka hitta lösningar på genom att hitta på uppfinningar och göra prototyper till uppfinningarna. Problemen var sådana saker som att det är svårt att stiga upp på morgonen, att man glömmer saker, att det är besvärligt att borsta tänderna, att det är svårt att hyvla osten och så vidare, berättar läraren Gunilla Lundström.
Att eleverna har fått många snilleblixtar visade sig tydligt när de förevisade sina alster för syskon och föräldrar på onsdagen.
Förutom Julia Hermansons geniala, om än något auktoritära, sitta still-stol fanns det massor av olika fiffiga tekniska hjälpmedel för vardagen.
Ida Gard, 10, har tillsammans med Niklas Kjellgren utvecklat en prototyp till glömske-apparaten Flash. I apparaten spelas röstmeddelanden in och sedan får ägaren muntliga påminnelser på förinställda klockslag.
Li Lestander, 9, och Samuel Tirsén, 8, har löst problemet med att det är jobbigt att stiga upp i tid på mornarna och hinna i tid till skolan. Med hjälp av Robot x 5 är problemet löst. Roboten, som dessutom har luft som miljövänlig energikälla, fixar frukost, hårborstning, påklädning, tandborstning och alla andra morgonsysslor i ett nafs.
- Den kostar 1 999 kronor, berättar Li Lestander. Ännu finns den förstås bara som prototyp men att döma av intresset för deras produkt så kommer de båda uppfinnarna att gå en lysande framtid till mötes.
Fakta Hjärnsläpp
Projekt Hjärnsläpp vänder sig till grundskolorna i Norrbottens län. Med utgångspunkt i uppfinnande kombinerat med måttot "Alla bär på en idé" arbetar man med teknik, kreativitet, företagsamhet och idéer på ett spännande sätt.
Projektet, som genomförs av Norrbottens läns landsting, är finansierat av Längmanska företagarfonden. Det är en kostnadsfri resurs för länets skolor som inspirerar och informerar lärare och elever, tillhandahåller skräddarsydda upplägg och bistår med lärarhandledning.
Läs mer: www.nll.se/regionalt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!