Slutmjölkat hos Köhlers

GÄLLIVARE. Den sista mjölkbonden i Gällivare lägger ner sin verksamhet. En epok i bygdens historia är slut. -Det är inte ett lätt beslut att ta. Korna har ju varit mitt liv, säger Olav Köhler.

Foto:

Norrbottens län2008-04-17 00:16
Snart är det slutmjölkat på Olav Köhlers lantgård. Efter ett strävsamt liv som mjölkbonde avvecklar Köhler sin verksamhet med 20 mjölkkor och uppfödning av kalvar.
- Vi är inte bittra på näringen och vi har inte vantrivts, men förutsättningarna för småjordbruk har ändrats. Det krävs större enheter för att nå lönsamhet. Om vi hade haft de förutsättningar som man har i jordbruksbygder med mer mark till rimligare kostnader hade vi kanske kunnat fortsätta, men det är inte realistiskt att nyodla, säger Olav Köhler.
Inget lätt beslut
Inne i ladugården står korna och idisslar. Doften av djurkroppar, hö och gödsel är stark. Kalvarna sträcker sig förtjusta mot sin bonde för att få en nypa hö. Alla kor har nummer och namn.
Karlarna på gården är inte så engagerade i namnen, men praoeleverna och bondens fru, Berta Köhler, har namngivit kalvarna. Daga, Boel och Marie vet inte att deras tid snart är ute.
Om en vecka kommer djurtransportbilen och för bort dem. Mot nya ladugårdar eller mot slakt.
-Det är inte ett lätt beslut att ta. Korna har ju varit mitt liv, säger Olav Köhler.
I fem generationer har familjen Köhler haft lantbruk. Sönerna är uppvuxna med djuren och vill satsa på gården, men på ett nytt sätt. Kogården ska bli hästgård.
- Det känns tråkigt att sluta med korna, speciellt som det är den sista mjölkgården i Gällivare, men det känns bra att utveckla verksamheten, säger Anders Köhler.
- Inget ska förändras förutom ljudet i lagården. Här ska bli en hästgård med ridhästar, körhästar och uthyrning av stallplatser, säger Olav Köhler.
Det gäller att vara om sig och kring sig när man är deltidsbonde. Köhlers lantgård omsätter 700 000 per år och produktionsmängden är 180 000 kilo mjölk.
Under alla år har familjen kombinerat bondelivet med andra jobb. Fru Köhler arbetar på sjukhuset. Sönerna och mannen är entreprenörer med tunga maskiner och de satsar på turism.
- Vi ska fortsätta att utveckla den turistiska biten. Turister efterfrågar mörker, kyla norrsken och snö, säger Olav Köhler.
De samarbetar med Gällivaretomten Sivert Svensson. På familjens ägor finns den stora timmerkåtan med 36 sittplatser där upptakten till Tomtarnas vinterspel sker.
- Sivert Svensson har blivit borgerlig vigselförrättare så nu finns möjligheten att arrangera bröllop i kåtan, säger Olav Köhler.
Självklart kommer familjen att sakna korna och den "äkta" komjölken med gräddig yta. Det blir en omställning att köpa mjölk i butik.
- Vi kommer att sakna alla studiebesök och praoelever. Barn vet ju inte var mjölken kommer i från. Här har de fått se kor i verkligheten, säger Hans Köhler.
Mjölkbrist i Sverige
Antalet mjölkbönder minskar i Sverige och det är brist på mjölk. I Norrbotten finns 200 mjölkgårdar. 40 mjölkproducerande gårdar har lagts ner de senaste åren. Det är svårt att få lönsamhet i ett småjordbruk och livet som mjölkbonde innebär en bundenhet som få kan acceptera i dag.
Eilert Apelqvist är ombudsman för LRF (Lantbrukarnas riksförbund).
- Efterfrågan på mjölk finns och självklart vore det positivt om fler satsade och byggde ut sin produktion. Problemet för jordbruket i Norrbotten är att den mark som finns är utspridd i små fält och det är svårt att få en effektiv produktion. Naturligtvis är det synd att Köhler avvecklar, men samtidigt kan man konstatera att han utvecklar sitt företag utifrån de förutsättningar som finns och det är positivt, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!