Säljare - en bristvara i Övetorneå

ÖVERTORNEÅ. Teleconnect i Övertorneå behöver anställa minst tio säljare omgående. Men rekryteringsunderlaget på orten tycks vara knapert.

Teleconnect har kunderna, men inte personalen. "Vi skriker efter personal", säger Maria Wallgren.   FOTO: Anneth Eriksson

Teleconnect har kunderna, men inte personalen. "Vi skriker efter personal", säger Maria Wallgren. FOTO: Anneth Eriksson

Foto: Anneth Eriksson

Norrbottens län2008-04-21 06:00
Teleconnect har funnits i Övertorneå sedan i somras och har utökat från tio till 25 anställda telefonsäljare. Nu befinner sig företaget i ett dilemma - man vill anställa, men personalen lyser med sin frånvaro.
- Intresset är dåligt och kan nog bland annat bero på förutfattade meningar. Vi har hur mycket jobb som helst att utföra och behöver utöka med minst tio säljare direkt, säger Teleconnects verkställande direktör Maria Wallgren.
Kvällar och helger
Teleconnect är i första hand ute efter flexibla skolungdomar, från 17 år, som kan jobba kvällar och vissa helger.
- Vi har varit ute på gymnasieskolan och annonserat efter personal och ett mejl ska också ha gått ut till eleverna om att det finns extra pengar att tjäna hos oss, men vi har inte fått ett enda napp, säger Wallgren.
- Att sälja på telefon är inte tradition i Tornedalen och periodvis har det varit svårt för callcenters att få personal i Övertorneå även tidigare, säger Christina Henriksson, arbetsförmedlingen, Övertorneå.
Pendlar till jobb
I dagsläget har företaget bland annat personal som pendlar från Kalix, Överkalix och till och med från Gällivare.
- Det finns många duktiga, rutinerade säljare i Gällivare. Just nu har vi tre personer från Gällivare som kommer hit varje vecka och jobbar två, tre dagar och det kan hända att vi måste anställa mer folk från Gällivare framöver, säger Wallgren.
Söka möjligheter
Arbetsförmedlingen och Teleconnects ledning är eniga om att ett sätt att vaska fram nya säljare kan vara genom att låta intresserade prova på jobbet under ett antal veckor.
- Det ska kännas ömsesidigt rätt mellan säljaren och företaget och får man prova på jobbet några veckor vet man om man är en potentiell säljare eller inte, säger Wallgren.
- Många säger till oss att de inte kan prata i telefon och inte är säljare, men då kan vi gå in med arbetspraktik mot prövning av arbete, två till fyra veckor veckor för att se hur det går. Man kan inte utgå från hinder, man måste söka möjligheter, säger Christina Henriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!