Renbete i långbänk

LULEÅ. Mycket återstår innan den segslitna frågan om en ny renbeteskonvention mellan Sverige och Norge är löst.- Jag skulle vara otroligt glad om konventionen är operativ 2010, säger Per Gustav Idivuoma, SSR:s ordförande och representant i förhandlingsdelegationen.

SSR:s förbundsjurist, Malin Brännström, och ordförande, Per Gustav Idivuoma, fick ta emot många synpunkter från representanter för 25 samebyar när förslaget till ny renbeteskonvention mellan Sverige och Norge diskuterades på onsdagen. FOTO: Göran Ström

SSR:s förbundsjurist, Malin Brännström, och ordförande, Per Gustav Idivuoma, fick ta emot många synpunkter från representanter för 25 samebyar när förslaget till ny renbeteskonvention mellan Sverige och Norge diskuterades på onsdagen. FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

Norrbottens län2008-05-08 06:00
På onsdagen träffades representanter för 25 av Sveriges 51 samebyar på Hotell Nordkalotten i Luleå för att säga sitt om ett förslag till hur en ny renbeteskonvention (se faktaruta) mellan Sverige och Norge ska vara utformad.
På plats fanns också Per Gustav Idivuoma, ordförande i SSR (Svenska samernas riksförbund) och en av två samer i den svenska förhandlingsdelegationen, samt Malin Brännström, SSR:s förbunds-jurist.
Sedan 2005 har inte den för renägande samer på båda sidor om gränsen så viktiga frågan om gränsöverskridande utbyte av renbete reglerats av något avtal och det har lett till problem, polisanmälningar och motsättningar.
Svårt att komma överens
Enligt Malin Brännström beror det inte bara på att de renägande samerna på vardera sidan om gränsen har svårt att komma överens utan också på svårigheter att komma fram till en ramkonvention mellan den svenska och norska staten.
- Det så kallade områdesprotokollet reglerar de geografiska betesområden för varje sameby med exakta koordinater, tider och stängsel med mera. Där sitter vi med de norska samiska delegaterna och diskuterar på detaljnivå, säger Per Gustav Idivuoma.
Han har varit med länge i förhandlingarna och är luttrad.
- Tyvärr är det så i förhandlingar att alla inte kan bli nöjda. Men målet är att få fram en renbeteskonvention som är så bra som möjligt för både svenska och norska samer, säger han.
Enligt Per Gustav Idivuoma har de svenska samerna fått stryka på foten i de tidigare konventionerna. Men i det förslag som nu är lagt anser han att man har flyttat fram sina positioner.
Förslaget ska justeras, bland annat utifrån de synpunkter som framkom vid onsdagens möte, och sedan presenteras för regeringen i höst. Efter en remissrunda ska förslaget resultera i en proposition som den svenska riksdagen respektive det norska stortinget ska rösta om.
Per Gustav Idivuoma hoppas att en ny konvention ska kunna vara införd under 2010. Tankarna är att den ska gälla i 30 år.
- I motsats till de tidigare konventionerna ska den här ha en större flexibilitet och möjlighet till inflytande och påverkan från oss samer, säger han.
FAKTA Renbeteskonventionen
Förhandlingarna pågår mellan Sverige och Norge om en ny renbeteskonvention som ska reglera de svenska renägande samernas rätt till renbete i Norge och de norska renägande samernas rätt till renbete i Sverige.
Den senaste renbeteskonventionen, från 1972, gällde fram till 2005 i Sverige. Men i Norge tillämpas den fortfarande. Sverige däremot tillämpar sedan 2005 bestämmelserna i Strömstadstraktaten från 1751. Den tionde paragrafen i traktaten, som brukar kallas för samernas "magna charta" (frihetsbrev), stipulerar att de renskötande samerna ska ha rätt att flytta med sina renhjordar över riksgränsen i samband med betessäsongernas skiftning vår och höst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!