Räddaren på plats

LULEÅ. Räddaren av Seskarösågen är på plats.Det är i alla fall vad facken och anställda hoppas på. I dag tar nämligen förre statsministern, Göran Persson, över som ordförande för Sveaskog.Sveaskog är hälftenägare av Setra och huvudleverantör av råvara till sågen på Seskarö.

Foto:

Norrbottens län2008-04-16 00:17
- Jag utgår från att han ser till att det blir ett omtag och att frågan utreds på nytt, säger fackbasen Bengt-Olov Innala.
Lika hoppfull är landshövding P-O Eriksson, ordförande i Seskarögruppen.
Fått information
Han är övertygad om att Göran Persson inträde på scenen har "tänder ett ljus".
- Han är informerad om läget och inte minst att Setra har missbedömt råvarusituationen, säger Eriksson.
- Vi ska komma ihåg att Göran Persson inte är vilken person som helst. Han tar sig givetvis de mandat han själv vill.
- När han har läst igenom löntagarkonsultens rapport kommer han att finna att Setra har gjort en felbedömning av råvarusituationen. Det är visserligen frågan om en råvarubrist, men det handlar också om hur råvaran fördelas mellan östra Norrbotten och övriga delar av länet. På den punkten gör Setra en felbedömning, säger P-O Eriksson.
- Inte fullt ut eftersom det råder brist på råvara. Men delar av produktionen kan vara kvar samtidigt som det sker en satsning på förädling. Konsultens rapport ger definitivt Seskarö trumf på hand.
Kamp mot klockan
Det har varit en kamp mot klockan för att nå fram till ett läge där Göran Persson aktivt kan påverka Seskarös framtid.
I måndags, två dagar in-nan Göran Persson tog över ordförandeklubban för Sveaskog, återupptogs de mbl-förhandlingar som legat nere under den tid som löntagarkonsulten Lars- Olov Lendelius arbetat.
Inför måndagens möte fanns tydliga signaler om att Setra skulle sätta ned foten, avsluta förhandlingarna och fullfölja sina planer på att lägga ned sågen. Så blev det nu inte. Mbl-förhandlingarna fortsätter den 23 april.
- Min tolkning är att att Setra har tagit till sig konsultens slutsatser samtidigt som Göran Persson kan gå in aktivt i frågan., säger P-O Eriksson.
Frångått hårda linjen
Men det finns också andra skäl till varför Setra inte valde att avsluta mbl-förhandlingarna.
Enligt uppgifter till NSD har det från ett flertal håll, och betydelsefulla sådana, bedrivits intensiva påtryckningar för att förmå Setra och dess verkställande direktör Kent Torwald att frångå sin hårda linje, vilket uppenbart lyckats.
- Jag har noterat att Kent Torwald uppträder på ett helt annat sätt än när beslutet om nedläggningen togs i december. Då var attityden att "det här ska ni ge fullständigt faan i", säger landshövding P-O Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!