"Rädda Seskarösågen"

SESKARÖ. Setras ledning fick inget varmt mottagande när de anlände till Seskarö i går förmiddag. De möttes av högljudda protester och plakat då drygt 150 öbor skanaderade "Rädda sågen!"

Olle Innala, före detta fackbas på sågen, och Mattias Wallgren är två av de som kämpar för Seskarösågens fortlevnad. Mattias vill rädda sin pappa Erland Wallgrens jobb.

Olle Innala, före detta fackbas på sågen, och Mattias Wallgren är två av de som kämpar för Seskarösågens fortlevnad. Mattias vill rädda sin pappa Erland Wallgrens jobb.

Foto: Anneth Eriksson

Norrbottens län2008-04-15 06:28
I går inleddes mbl-förhandlingarna mellan facken och Setras ledning på sågverkskontoret. Innan förhandlingarna drog i gång passade drygt 150 personer på att säga sin mening åt Setraledningen utanför kontoret. 42 av demonstranterna var öns skolbarn som är mellan sex och tolv år.
- Vi protesterar för att de inte ska lägga ner sågen. Gör de det måste många flytta och då är det blir inte många som blir kvar här, säger 10-årige Mattias Wallgren.
Finns råvara
Löntagarkonsulten Lars-Olof Lendelius har granskat Setras ekonomiska redovisningar och argument som stödjer nedläggningsbeskedet som kom den 13 december 2007. Utredningsmaterialet på 142 sidor är sekretessbelagt, men vad som framkommit är att Sveaskog flaggar för att det trots minskad råvarutillgång ändå finns ett betydande utbud av timmer hos landets skogsägare tillsammans.
- Hur och vilka slutsatser man kan dra av rapporten är för tidigt att säga, men vi har fört sakliga samtal och försöker att sakligt gå igenom analysen, säger Kent Torwald, Setras verkställande direktör.
Kent Torwald poängterar att Setras egen rapport klart och tydligt talar för minskad timmerfångst.
- Det i sig motiverar en produktionsneddragning i föreslagen storlek, säger han men understryker att det i dagsläget inte är klart att neddragningen blir just på Seskarö.
Hoppfulla
- I grund och botten bygger allt på råvarutillgången. Det finns en råvarubrist i länet, men frågan är var den är och om något överhuvudtaget måste läggas ner, säger Bengt Olov Innala, Ledarnas fackrepresentant.
Anpassning
Innala menar att man i stället bör rikta in sig på att produktionsanpassa verksamheten tillfälligt.
- Man måste anpassa produktionen efter konjunkturen. Det här är en tillfällig svacka, 2013 finns det råvara igen och då finns det möjlighet att såga och förädla vår fina råvara här i länet.
Huvudleverantör
Tommy Österberg, Skogs-och träfackets förtroendevalde, är kritisk till att Sveaskog, Setras största ägare och huvudleverantör av timmer till Seskarösågen, har deltagit minimalt i framtagandet av löntagarrapporten. Österberg menar att man en gång för alla måste göra en grundlig utredning beträffande den verkliga råvarutillgången.
- Setra är deras största kund och de måste börja behandla Setra med respekt inte som de fattiga kusinerna från landet, säger Tommy Österberg.
Förhandlingarna avslutades vid 19-tiden i går kväll och återupptas igen på Seskarö 23 april.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!