Plogbilen fastnade mellan bommarna
NATTAVAARA. En vanlig plogsväng över järnvägskorsningen i Nattavaara kunde ha slutat illa.Plogbilen fastnade mellan järnvägsbommarna medan malmtåget rullade allt närmare.Tack vare rådigt ingripande av plogbilschauffören kunde en kollision undvikas.
Plogbilschauffören följde Vägverkets direktiv och körde försiktigt över järnvägsspåret. Så försiktigt att han blev instängd eftersom bommarna gick ned. teckning: fredrik öhman
Foto:
Det hade snöat på morgonen.
Plogbilschauffören som arbetar som underentreprenör åt Vägverket i Jokkmokk skulle köra den vanliga snösvängen.
Det innebär bland annat att ploga länsväg 818 och korsa järnvägen vid Nattavaara station.
Chauffören som vill vara anonym berättar för NSD att han kom körandes mot järnvägen och började att hissa upp de moduler som måste lyftas från marken, något som måste göras för att inte förstöra järnvägskorsningen.
Men han tog lite för lång tid på sig och bommarna fälldes ner.
- Det kändes overkligt, och man funderar ju...var jag för saktelig över spåret? Jag är nog för noggrann, men vi har fått direktiv från Vägverket att köra försiktigt över spåren, säger chauffören till NSD.
Det hela slutade med att chauffören tog beslutet att backa ut genom bommen. Det fick göras med försiktighet eftersom en fotgängare befann sig där precis då.
En polisanmälan gjordes direkt.
- Polisen tyckte att jag hade ett rådigt ingripande som inte bara lämnade grejerna och sprang därifrån, säger plogchauffören.
Enligt chauffören hade malmtåget som närmade sig fått signaler om att något befann sig på spåret och börjat sakta ner. Men tåget hade hur som helst inte hunnit stanna innan plankorsningen.
Nu vill Banverket att plogbilschauffören ersätter järnvägsbommen, en kostnad på tiotusentals kronor.
Vägverket har vidtagit en snabb åtgärd för att händelsen inte ska upprepas.
- Alla justeringar på plogbilen ska göras före- och efter bommarna, man ska inte behöva stanna till på plankorsningen. Egentligen är det en enkel åtgärd det handlar om, säger Robert Ek, tf platschef på Vägverket i Jokkmokk.
Att fälla upp hyveln och andra moduler, utom förplogen som sitter framtill, gör att vägen innanför järnvägsbommarna kommer bli sämre hyvlad.
- Det kan bli några meter som inte blir avjämnad, säger Robert Ek.
Händelsen är anmäld till Arbetsmiljöverket som ett allvarligt tillbud.
- Det är allvarligt när ett tåg är inblandat, det hade kunnat bli en kollision i värsta fall, säger Robert Ek.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!