Personalen tar strid för F 21
LULEÅ. Nedläggningshotet kom som en chock för personalen på F 21.Den enda informationen de hade att förhålla sig till under onsdagen var knapphändiga uppgifter i medierna- Jag fick veta det genom text-tv och tänkte bara, hallå vad är det här? Är det oss de pratar om, säger Patrik Larsson, kompanichef på flygunderhållskompaniet på F 21 i Luleå.
Foto:
Den osäkra situationen gjorde att spekulationerna snabbt tog fart.
- Försvarsmakten har inte lämnat ut någon information alls, mina centrala fackliga företrädare har fått samma information, förutom att de inte har fått veta vilka orter som berörs, säger Leif Edström, fackordförande för Officersförbundet.
Kompanichef Patrik Larsson och hans mannar skulle ha en slutövning för de värnpliktiga under onsdagen.
- Beskedet lade sordin på stämningen rent allmänt, det blev fokus på det i stället för övningen. Det har varit många frågor, som vad en nedläggning av F 21 skulle ge för effekter runt om i samhället, säger han.
Bästa området
Ulf Lindgren, kvalitetschef på F 21 är förvånad över nedläggningshotet.
- Jag blir jätteförvånad när de lägger såna här förslag att ha flera flottiljer i söder men ingen i norr. I min värld är F 21 den sista flottiljen som läggs ner. Den ligger mitt i Europas bästa flygövningsområde. Vi har en guldsits.
- En del ger upp direkt och tittar rakt fram, men för huvuddelen har stridsviljan vaknat. Får man ett definitivt hot mot sig så enas man, säger Ulf Lindgren.
Han tycker det är typiskt koncerner i kris att försöka centralisera verksamheten.
- Det blir en väldig hysteri och man tror att en centralisering är räddningen. Ekonomin styr allt. Det som förut var puts, pli och parader är numera pengar, pengar, pengar, säger Ulf Lindgren.
- Det är ju inte så många kvar att lägga ner i försvarsmakten nu, så det hettar ju till för oss allt eftersom, säger Patrik Larsson.
Knyter näven
Nu samlas argumenten för att kunna försvara verksamheten.
Några argument är att F 21 ligger i Europas bästa flygövningsområde och behövs i tider då Barentsregionen blir allt mer aktuell för energiutvinning.
- Man kan inte lägga sig ner och dö. Vi är ju tjuriga norrlänningar och det är bara att knyta näven i byxfickan. Nu, om någonsin, måste vi visa vad vi går för, säger Patrik Larsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!