Pensionärer vill ha plusjobbare kvar

GÄLLIVARE. När kommunens plusjobbare förlorar sina jobb då förlorar de gamla sin guldkant i vården. På sjukhemmet Älvgården protesterar pensionärerna.-Aktiverarna är ju det bästa vi har, de måste få vara kvar, säger Tekla Waara.

Foto:

Norrbottens län2008-04-12 00:18
På sjukhemmet Älvgården är pensionärerna ledsna och upprörda över att aktiverarna förlorar sina jobb under våren.
- De betyder så mycket för oss. Det är ju med dem vi får vara ute, de ordnar underhållning, musik och dans. Det är det bästa vi har och vi är så ledsna när de ska försvinna, säger Lisbeth Mattsson.
Tolv plusjobbare har varit anställda i vården. Plusjobbarna tillsattes under förra mandatperioden av s-regeringen. Vid regeringsskiftet ändrades reglerna och pengarna till plusjobbarna försvann.
"Glädje ger livsmod"
I Gällivare kommun fattades beslutet att ha kvar plusjobbarna ännu en tid, men under våren avslutas alla plusanställningar.
Det är plusjobbarna som ordnat utevistelser och utflykter. De spelar sällskapsspel, läser dagstidningen och följer pensionärerna ut i samhället. Aktiviteterna har varit många: Sång, musik och dans. Uppläggning av hår. Teckning och målning. Surströmmingsfester, luciafirande och renkok.
- De håller i gång oss och livar upp. De gör en viktig insats och de måste få bli kvar. Det bästa som finns är att få någon underhållning. Utan glädje i livet tappar man modet, man ska aldrig ge upp, säger Allan Englund.
Personalen hinner inte
Undersköterskan Ingela Kurkkio säger att aktiverarna varit en stor hjälp för personalen.
-Vi hinner ju inte med aktiveringen. De anordnar mycket underhållning och brukarna har något att se fram emot. Just det här att det händer något i vardagen, det är så viktigt. När de försvinner, vad har vi att erbjuda - inte så mycket. Vi har sett att det blivit en klar förbättring sedan aktiverna kom, säger hon.
Sorgligt och trist
Det känns sorgligt och trist, säger pensionärerna. Livet på sjukhemmet är inte så roligt. Numera finns ingen arbetsterapi eller socioterapi för de sjuka. Sällan eller aldrig får de träffa en sjukgymnast eller en arbetsterapeut.
- Min pappa har fått vara med på herrträffar och det har han tyckt om. Aktiverarna bryter tristessen. Passivitet är inte bra för de gamla, säger Ingrid Dyrlind.
Vädjar till politiker
Aktivitet och glädje förbättrar hälsotillståndet hos de sjuka, värk och smärtor glöms för en stund. Det är därför sjukhemmets pensionärer tagit kontakt med NSD. De vädjar till politiker och tjänstemän att värna om aktiverarna, att ge dem en permanent anställning.
-Det är ju hemskt att aktiverarna försvinner. Inte tu tal om det. Man blir så arg, säger Tekla Waara.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!