"På tiden att det händer något"

Luleå. 32 sjuksköterskor berörs av strejkvarslet på akutvårdavdelning 33 på Sunderby sjukhus.- Det är på tiden att det händer något, säger Paula Kalliostenmaa.

Norrbottens län2008-04-17 00:19
Hon är facklig företrädare på avdelningen och har just avslutat dagens arbete. Så mycket mer information än att strejken bryter ut klockan 12 den 5 maj har hon inte.
- Sjuksköterskorna är en kompetent grupp som behövs inom vården, säger hon om kraven på högre löner.
Kalliostenmaa är inte förvånad över att just avdelning 33 blev uttagen när Vårdförbundets strejkvarsel utvidgades.
- Det är bara att titta på vilka avdelningar som tagits ut tidigare.
Lika strejkberedd är en annan grupp, som inte tagits ut. Nämligen sjuksköterskorna på rehab-reumatologin.
Många av dem har vidareutbildning i reumatologi. Dessutom har de varit med och utvecklat verksamheten på olika sätt. Trots det är de ingen prioriterad grupp när det kommer till lönesättningen.
25 000 topplön
Lönen på avdelningen, där det finns vidareutbildade sjuksköterskor med 38 år i yrket, ligger mellan 18 500 och 25 000 kronor.
Lena Stafström, som drivit ett parkinsonprojekt, berättar att hon fick kämpa hårt för att få upp lönen.
- Vi är beredda, solidariska och känner en jättekämpaglöd.
Facklig företrädare är Susanne Sundvall. Hon anser att det är alltför pottstyrt inom landstinget. Att det blir för lite till dem som vidareutbildat sig.
- Det är för liten lönespridning, inflikar Carina Lindgren som ser en risk att engagemanget och drivet kan försvinna om inte sjuksköterskorna får ett kvitto på att deras kompetens behövs.
Utfallet av 1995 års strejk blev inte riktigt vad sjusköterskorna hade tänkt sig. Men samtidigt betecknar de strejken då som en nyttig erfarenhet.
- Det känns som om vi är på g. Vi kan inte backa. Vi måste ena oss och visa vad vi gör, säger Lena Stafström.
Britt-Marie Rautila berättar att universitetet erbjuder bra utbildningar, men att de som sjuksköterskor inte får läsa vidare på arbetstid. För att trots det kunna läsa blir det på halvfart eller distans, vid sidan om arbetet.
- För det får vi i bästa fall ut några hundralappar, konstaterar Carina Lindgren.
Stort ansvar
Gruppen har också ett stort ansvar när något får fel, när avvikelse- eller händelseanalys måste göras. De är de som ska verkställa och granska det läkaren ordinerat.
- Vi kan åtalas och tappa vår legitimation, säger Susanne Sundvall och poängterar att fel lämnar sår i själen.
Kvinnorna och den enda mannen konstaterar också att yrket förr var ett kall, därmed var det fult att begära lön.
- Nu är det en ny era, därför börjar vi också ställa andra krav. Det är ledsamt att det ska behöva gå så långt att patienterna kan komma i kläm, säger Sundvall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!