Operation Rädda F 21

LULEÅ. Operation "Rädda F 21" har inletts. En samordningsgrupp ska plocka fram argument som gör att flottiljen och garnisonen blir kvar.- Om sunt förnuft får råda så finns inget alternativ till F 21, säger överste Mats Danielsson.

Norrbottens län2008-05-07 06:00
Mats Danielsson är till vardags ställföreträdande chef på F 21 men har också fått uppdraget att leda den samordningsgrupp på Luleå garnison som ska plocka fram argument till försvarsledningen som ska stärka F 21s aktier inför kommande beslut.
- Vi ska peka på våra fördelar och inte smutskasta andra förband.
"Onödig turbulens"
Mats Danielsson menar att utspelet från Försvarsmakten i slutet av april skapade onödig oro hos personalen på F 21 och de andra utpekade nedläggningshotade förbanden.
- Det var olyckligt att vi pekades ut och det skapar onödig turbulens.
Nu ska Mats Danielsson leda den grupp om nio personer som ska plocka fram underlag till Högkvarteret som stärker flottiljens möjligheter att bli kvar.
- Vi liksom andra förband plockar fram olika parametrar för att underlätta förslaget från Högkvarteret. Som jag ser det finns det inga alternativ till F 21.
Argumenten finns kvar
Mats Danielsson låter trygg i sitt resonemang.
- Argumenten inför försvarsbeslutet 2004 finns kvar och inget har ändrats. I samordningsgruppen ska vi sammanställa underlag som Högkvarteret ska ha. Alltifrån säkerhetspolitik men också andra parametrar som miljöaspekter och samordningsvinster.
Mats Danielsson menar att ut strikt lönsamhetsaspekt finns inget alternativ till F 21.
- Vi har förutsättningar här uppe som saknar motstycke både i Sverige och Europa. Man får gå till norra Finland eller Ryssland för att hitta liknande förutsättningar.
F 21 klarar också en rad miljökrav som andra flottiljer inte gör. Här finns en fungerande helikopterverksamhet som F 17 i Blekinge saknar och som i så fall måste byggas upp med hangarer och dylikt.
För närvarande tränar flygförband från F 17 på Vidselbasen.
- Att flyga upp stora förband är ingen bra ekonomi.
Lång väntan
Det blir en ganska lång väntan för de anställda inom försvaret innan de får veta vilka förband som ska läggas ner.
Den 15 maj ska ÖB Håkan Syrén redovisa sina sparplaner och enligt Försvarsmakten behöver dessa nödvändigvis inte se likadana ut som de som ÖB offentliggjorde när han mötte alla förbandschefer i Stockholm i april.
Den 13 juni ska försvarsberedningen ta ställning till ÖB:s förslag.
- Fast processen pågår in i september och i december fattas det slutgiltiga beskedet av riksdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!