Nya kelgrisar myser på viltfarmen
MARIEBERG. Mariebergs viltfarm mellan Morjärv och Kalix har fått tillökning. Hjortarna och vildsvinen har numera sällskap av 16 mysiga curlyhästar. Tre är föl - det minsta bara några timmar gammalt då NSD hälsar på.
Stofölet är bara några timmar gammalt men står redan på stadiga ben.
Foto: bosse johansson
Han är inte här denna dag men ägaren av Mariebergs viltfarm, Anders Enström, guidar mig gärna i hästhägnet. Han har länge haft vildsvin och hos dem gör vi ett första stopp.
- Vildsvinen äter mest potatis. Nu är dom mätta och belåtna, har ätit fisken vi fick från pimpeltävlingen i Stora Lappträsk.
Tidig vår
I hästhägnet finns Anders Enströms tolvåriga dotter Hilda. Hon skrattar förtjust då ett litet föl försöker pussa henne.
- Han är sex dagar gammal. Mamman heter Summer och jag döpte fölet till Early Spring, tyckte att Tidig vår skulle passa. Jag kom bara någon minut efter att han var född. Summer slickade av honom, jag var med så han skulle bli van oss människor.
Ett annat sto, Jane, födde också för några dagar sedan. Fyra dagar innan var hon på Arcticmässan där barnen red på henne.
- Dom ska vara igång så länge som möjligt, och vara tillsammans med flocken, förklarar Anders Enström.
Tjusade brudgummen
Ledare för flocken är Star som ska fylla 20. Curlyrasen är känd för att vara långlivad, det är inte ovanligt att de blir 50-55 år.
Early Spring har redan börjat göra rätt för sig på viltfarmen.
- Här var ett konferensgäng i förra veckan. En skulle gifta sig och fick rida i stället för tårta, och det är klart att Spring tjusade hela gänget.
Några av hästarna sover som barn i solskenet medan andra kommer fram och nosar på hundars vis. Med mulen nära ansiktet på besökaren vars hjärta smälter - det känns alltid skönt att bli accepterad.
- Det är bra att blåsa sin andedräkt på hästarna, säger Anders Enström. Det är deras sätt att hälsa och känna igen oss människor.
Senaste kelgrisen
För bara några timmar sedan kom senaste kelgrisen till världen. Stofölet har redan torr päls och står stadigt på benen medan hon frimodigt hälsar på oss, innan hon tar ett nappatag med mammas spenar.
Hilda har inte hunnit döpa fölet ännu.
- Indianerna brukar vänta tre dygn med att döpa. Det är en gammal indiansk sed, dom gjorde likadant med sina barn, berättar Anders Enström.
Uppläxad
Hilda har egen häst, en ponny som heter Slim Shady. Då curlyhästarna kom från Kulmungi försökte han bli högst i rang:
- Slim Shady skötte sig inte bra, berättar Hilda. Kom med huvudet i vädret och gjorde sig stor. Men då läxade dom upp han, skrapade med hovarna i backen och la öronen bakåt.
I Kulmungi har hästarna gått lösa i skogen. Att turistentreprenören Anders Henriksson nu valt att tills vidare bedriva sin verksamhet i Marieberg beror på att han inte kommit överens med Sveaskog om markarrendet.
- Sveaskog vill bara skriva ettårigt arrendeavtal och det är alldeles för kort. Anders Henriksson har jobbat med handikappridning åt tyskarna, och dom kräver minst femåriga avtal, säger Anders Enström.
Även på Marieberg kommer det främst att handla om gruppridning, till exempel fotosafaris. På hästryggen kommer man nära naturen och andra, spännande djur.
- Kortare ridning upp till tre timmar klarar vi i vårat hägn. Längre turer tar vi i Häggmansberget. Jag timrar upp en stuga där så man kan övernatta också.
- En stor fördel är att dom här hästarna är väldigt tåliga. Det gör att vi kan ha aktiviteter även på vintern, säger Anders Enström.
Lockar mot kylan
Curlyhästarna har tjock päls med långt, lockigt hår som skyddar effektivt mot kyla och väta.
- Dom har fett i pälsen också. Då tränger inte vattnet in mot huden så det kyler. Därför ska man inte borsta hästarna och nyfödda föl ska man bara stryka på sidan, på ryggen fäster mamman sitt fett, förklarar Hilda Enström.
Ytterligare ett sto ska föla inom kort: skäcken Wets som lugnt går och betar vid en pansarkanonbandvagn.
Anders Enström driver ett militärhistoriskt museum på Marieberg, med den skrotade Kalixlinjen som grund. Trots närheten till kriget härskar idyllen i hägnet; mysigare hästar kan knappast finnas på denna jorden.
Biter i kragen
På väg ut från hägnet möts vi av Early Spring som dansar piruett runt Hilda Enström.
Fölet buffar med mjuka mulen, får henne på fall och biter tag i kragen med tandlösa käkar.
- Nä, sluta nu Early Spring. Nu räcker det, säger Hilda bestämt.
- Han kan sparkas också, det lovar jag, tillägger hon vänd mot reportern.
fakta Curlyhästen
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!