Ny LKAB- fyndighet får brytas

LULEÅ. LKAB har fått tillstånd av länsstyrelsen till provbrytning av 50 000 ton järnmalm på Gruvberget, strax intill Svappavaara.

Foto:

Norrbottens län2008-04-10 00:15
Men det innebär inte med automatik att det är klartecken för en fullskalig brytning.
- Här har vi att göra med en skyddad kulturmiljö så det gäller att gå varsamt fram, säger David Berggård, miljöhandläggare vid länsstyrelsen.
Kopparmynt
En fullskalig brytning kommer att hamna i direkt konflikt med den gruvbrytning som pågick under senare delen av 1600-talet. Då utvanns i området kopparmalm och var för den tiden mycket lyckosam.
- Det var faktiskt på det sättet att man i Kengis bruk utanför Pajala präglade kopparmynt av malmen från Gruvberget, berättar David Berggård.
Det som i dag påminner om gruvepoken från 1600-talet är ett antal lodräta hål, i vissa fall upp till 50 meter djupa. Området har ansetts så intressant att det klassats som riksintresse för kulturmiljön.
- Och väljer LKAB att gå vidare med en fullskalig brytning så är de här gamla gruvhålen mycket illa ute. Järnmalmen ligger i direkt anslutning till de gamla gruvhålen, säger David Berggård.
- Ingenting är förstås omöjligt. Här blir det förstås att väga kulturskyddet mot nyttan av att bryta en malm. Ett sätt att komma runt problemet är att genomföra en noggrann dokumentation av de gamla gruvhålen och därmed möjliggöra en brytning. Det är en metod som är vanlig när det byggs vägar som går över kulturhistoriskt intressanta områden.
Kroppen större
Jakten på nya brytvärda järnmalmer har fått LKAB att rikta blickarna mot fyndigheten på Gruvberget. Företaget har till dags dato lokaliserat 27 miljoner ton järnmalm på Gruvberget. Allt tyder dock på att malmkroppen är betydligt större. De borrningar som utförts har inte visat på några avgränsningar av malmkroppen. Järnmalmen är tänkt att förädlas i pelletsverket i Svappavaara.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!